Δείτε όλη την δημοσκόπηση της DATA RC για το δημοψήφισμα - Ποια η στάση των Αχαιών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δείτε όλη την δημοσκόπηση της DATA RC για το δημοψήφισμα - Ποια η στάση των Αχαιών

11:15 | 2/7/15
deite-olh-thn-dhmoskophsh-ths-datas-rc-gia-to-dhmopshfisma-poia-h-stash-twn-axaiwn

Ψηφίζουμε όχι στις δανειακές συμφωνίες μνημονιακού τύπου, αλλά δεν εννοούμε ότι η ψήφος μας σημαίνει εντολή για ρήξη ή έξοδο από την ευρωζώνη

Αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης της DATA RC στην Αχαΐα.

Η Κυβέρνηση είτε δημιούργησε είτε εκμεταλλεύεται ένα ρεύμα αναζήτησης μιας κορυφαίας ευκαιρίας να καταθέσει ο κόσμος ηχηρή διάθεση του για αλλαγή πολιτικής σε αντιϋφεσιακή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του «Ναι», μετά την αρχική αμηχανία και τον αποσυντονισμό, βρήκαν βηματισμό και μείωσαν τη διαφορά.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα να παραχθεί ένα αποτέλεσμα στην κάλπη που καθένας μπορεί να το διαβάζει όπως θέλει.

Αλλά μέχρι την Κυριακή, μπορεί να έχουμε σοβαρές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

>Στο ερώτημα «παραμονή στο ευρώ» ή «επιστροφή στην δραχμή» οι Αχαιοί είναι ξεκάθαρα υπέρ την παραμονής στο ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το 78,7% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ενώ το 12,1% ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε εθνικό νόμισμα. Το 9,3% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

>Ως προς την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το 46,2% των Αχαιών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «ΟΧΙ- ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ», ενώ το 35,7% «ΝΑΙ, ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ».

>«Αναποφάσιστοι» δηλώνουν το 13,1% του εκλογικού σώματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή, πρόθεση που αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων.

>Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το φύλο, καταγράφεται έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των γυναικών που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΟΧΙ σε ποσοστό 51,5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 41,9%.

>Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την ηλικία, προκύπτει ότι οι εκλογείς με μικρότερη ή παραγωγική ηλικία δηλώνουν πλειοψηφικά πρόθεση να ψηφίσουν ΟΧΙ. Αντίθετα, οι εκλογείς με ηλικία άνω των 60 ετών δηλώνουν πλειοψηφικά πρόθεση να ψηφίσουν ΝΑΙ.

>Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το επάγγελμα των ψηφοφόρων, υπέρ του ΟΧΙ τάσσονται αναλογικά περισσότερο οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι και οι φοιτητές.

>Αναλογικά, περισσότερο υπέρ του ΝΑΙ τάσσονται οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

>Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το τι ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2015, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πρόθεση στο ΟΧΙ σε ποσοστό 75,4%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ με ποσοστό 68,2%, των ΑΝΕΛ με 65,2% και την Χρυσής Αυγής με 55%.

>Υπέρ του ΝΑΙ είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 76,5%, του ΚΙΔΗΣΟ με 60%, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με 63,6% και του ΠΑΣΟΚ με 70,6%.

Διάφορα σχόλια:

>Πάρα πολλοί ερωτώμενοι δεν έχουν κατανοήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και το ερώτημα, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος, και κατά συνέπεια δεν έπαιρναν μέρος στην έρευνα ή δήλωναν «αναποφάσιστοι»,

>Στους απομακρυσμένους δήμους, όπως στα Καλάβρυτα, το ποσοστό των «αναποφάσιστων» είναι πολύ σημαντικό. Το αποδίδουμε στην έλλειψη πληροφόρησης αλλά και στη συμμετοχή πολλών ηλικιωμένων στον πληθυσμό,

>Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το εισόδημα των ερωτωμένων, είναι σαφές ότι έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα, επιλέγουν το ΟΧΙ,

>Δεν προκύπτει τάση υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής με βάση το κριτήριο της μόρφωσης των ερωτωμένων,

>Η έρευνα διήρκεσε δύο μέρες. Τη δεύτερη μέρα, η επιλογή ΝΑΙ απαντήθηκε από σημαντικά περισσότερους. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι δηλώνει τάση, διότι το δείγμα της έρευνας δεν «λειτουργεί» ανά μέρα, αλλά μόνο στο σύνολό του.





Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών