09:05 | 17/7/15
Νέα προβλήματα και επιδείνωση αυτών που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμο των τραπεζών, συνεχίζουν να υπονομεύουν την λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής, μετά από 15 εργάσιμες ημέρες εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων
Ειδικά επιχειρηματίες που λειτουργούν με αποκλειστικό αντικείμενο τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων, περιγράφουν στην «Π» ένα εφιαλτικό τοπίο στο οποίο τα πάντα έχουν τελματώσει. Αλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, καθώς πολλές πρακτικές εμπορικών συναλλαγών έχουν αδρανοποιηθεί, ενώ πολλές άλλες μειώνουν δραστικά τη λειτουργία τους ή καταναλώνουν και τα τελευταία τους αποθεματικά σε ρευστό για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, αφού η πίστωση έχει ανασταλεί.Ο Π. ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας με δηλώσεις του στην «Π» εξέφρασε την ελπίδα η αύξηση του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των τραπεζών από την Δευτέρα και την πραγματοποίηση κάποιων εργασιών που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις.Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, η ζημιά στην οικονομία φτάνει μέχρι σήμερα στα 12 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει σοβαρές απώλειες στο ΑΕΠ, τις οποίες θα βρούμε σύντομα μπροστά μας σαν χώρα.
Οπως τόνισε, το κλείσιμο των τραπεζών έγινε στη χειρότερη στιγμή του χρόνου, την εποχή δηλαδή που κορυφώνεται το τουριστικό κύμα στη χώρα, με αποτέλεσμα ο εγχώριος τουρισμός να υποστεί μεγάλες απώλειες και ο εισερχόμενος να μετρά ήδη πολλές ακυρώσεις.
«Οι εξελίξεις μάς έδειξαν, δυστυχώς, ότι οι υπεύθυνοι μέσα στην Κυβέρνηση, δεν ήξεραν και δεν ξέρουν πώς λειτουργεί η οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρλαφέκας.
ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Ενα ακόμα βασικό θέμα κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, που θα φανεί σε όλες του τις διαστάσεις από τη Δευτέρα, είναι οι επιταγές που έχουν λήξει. Στην αγορά υπάρχουν φόβοι ότι λόγω των καταστάσεων που επικρατούν, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναλώσει μεγάλα κεφάλαια από τις καταθέσεις τους για να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις μέσω του web banking και όταν θα ανοίξουν τα γκισέ, δεν θα έχουν επαρκή διαθέσιμα για να τις πληρώσουν.Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το cash flow των επιχειρήσεων έχει διαταραχθεί σοβαρά τις τελευταίες ημέρες λόγω της τραπεζικής αργίας, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις στα ταμεία να έχουν μειωθεί δραματικά έως και 70%.
Επίσης, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων έχουν διακοπεί εάν δεν υπάρχει ρευστό, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εισαγωγικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού καμία σχεδόν συναλλαγή δεν γίνεται με το εξωτερικό.
ΜΟΛΙΣ 587 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΡΟΩΝ
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισε να δέχεται αιτήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα το μεσημέρι της Δευτέρας 29/6/2015 και μέχρι τις 13 Ιουλίου είχε δεχθεί 3.242 αιτήματα από τα οποία έτυχαν επεξεργασίας τα 2.639 (κάποια είχαν αποσταλεί περισσότερες από 2 φορές), εκ των οποίων 909 ή 34,4% εγκρίθηκαν και 58 ή 2,2% απορρίφθηκαν.Εκδόθηκαν συνολικά 587 αποφάσεις (στην πλειοψηφία τους κάλυπταν περισσότερα του ενός αιτήματα), 166 ή 6,3% τέθηκαν στο αρχείο, 52 ή 2% απαντήθηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, 79 ή 3% διαβιβάστηκαν σε άλλο φορέα και 103 ή 3,9% έχουν κρατηθεί για περαιτέρω επεξεργασία κυρίως λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων ή λόγω σχεδιασμού για οριζόντια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων. Περαιτέρω, 168 αιτήματα ή 6,4% αφορούσαν παροχή διευκρινίσεων άλλων στοιχείων από τις τράπεζες προς την Επιτροπή.
Οι συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα σαν συνέπεια των αποφάσεων της Επιτροπής, ανέρχονται σε 819,9 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υλοποιήθηκαν όλες οι εγκριθείσες συναλλαγές.
Από αυτά τα χρήματα, ποσό 22,9 εκατ. ευρώ αφορούσε νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, ποσό 59,8 εκατ. ευρώ αφορούσε εισαγωγές τροφίμων, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ζωοτροφές, ποσό 195,8 εκατ. ευρώ αφορούσε εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας, καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων και ποσό 291,9 εκατ. ευρώ αφορούσε λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, όπως πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες Εθνικής Αμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιρειών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
Σχετικές ετικέτες:ΑχαΐαΕλλάδαεπιχειρήσειςΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα