17:18 | 21/7/15
Φόβοι για νέο κύμα λουκέτων
Την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, ζητούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι φοβούνται νέο κύμα λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας αν αυτή εφαρμοστεί (μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες τους δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ).
Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς πιέζονται τόσο από την οικονομική κρίση (που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε μειώσεις διδάκτρων κατά 30%-50%), όσο και από τα "μαύρα" ιδιαίτερα (χωρίς απόδειξη), τα οποία υπολογίζεται ότι πραγματοποιούν συγκρίσιμο τζίρο με αυτόν των νόμιμων φροντιστηρίων!
Παράλληλα, οι φροντιστές καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση, καθώς τα ιδιαίτερα μαθήματα με απόδειξη και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Γνωστοποιούν δε ότι δεν αποκλείεται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς «η επιβολή του ΦΠΑ σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες».
Τα παραπάνω επισήμαναν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, Απόστολος Τζακόπουλος και Κώστας Αμπατζίδης, αντίστοιχα και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας PALSO, Κορίνα Παπαδοπούλου και Ναταλία Ανυφαντάκη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ.Αμπατζίδη, η επιβολή του ΦΠΑ στα δίδακτρα θα αποτελέσει πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. «Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει μια βασική δαπάνη, αυτή της υποστηρικτής διδασκαλίας, ως δαπάνη πολυτελείας», λέει και υποστηρίζει ότι η επιβολή του ΦΠΑ αποτελεί στοχευμένη, «φωτογραφική» επίθεση στον κλάδο, με σκοπό τον αφανισμό του «για λόγους ιδεοληψίας» και «εξαιτίας της στρεβλής εντύπωσης ότι όταν δεν υπάρχουν φροντιστήρια, υπάρχει δημόσια εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο». Όπως σημειώνει, η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι τα φροντιστήρια αποτελούν πληγή «τα λέει όλα».
Στα 400 εκατ. ευρώ τα «μαύρα» ιδιαίτερα
Την ίδια στιγμή, προσθέτει, αφήνεται ανενόχλητη η παραοικονομία στον κλάδο, η οποία «ανθεί». Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑνΕΠ) της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ «μετατρέπονται» σε αδήλωτες «μαύρες» αμοιβές, τις οποίες λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί (σε ποσοστό 15%-20%).
Καθυστέρηση πληρωμών μέχρι και κατά 12 μήνες
Κι όλα αυτά στην κορύφωση μιας εξαιρετικά δύσκολης πενταετίας για τον κλάδο, ο οποίος προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Στην πενταετία της κρίσης μειώσαμε τα δίδακτρα κατά περίπου 40% σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξή της, ενώ οι ειδικές συμφωνίες για κοινωνικούς λόγους, με γονείς μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν, έχουν αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20%-30%. Οι δε καθυστερήσεις στις πληρωμές ξεκινούν από τρεις μήνες και φτάνουν μέχρι τον ένα χρόνο», εξηγεί ο κ.Αμπατζίδης.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι εκπτώσεις στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου - σύμφωνα με τις κυρίες Παπαδοπούλου και Ανυφαντάκη - τα δίδακτρα έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ ο αριθμός των μαθητών έχει πέσει στο μισό.
Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους, δηλώνουν πλέον έτοιμοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, μετά την απόφαση για επιβολή του ΦΠΑ 23%, καθώς αφενός αδυνατούν να τον απορροφήσουν και αφετέρου δεν μπορούν να τον "προσθέσουν" στα δίδακτρα, καθώς οι γονείς δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν.
«Αντί ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά»
«Αντί ν' ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα θα κλείσουν τα ανοιχτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζακόπουλος, και προσθέτει ότι ο θεσμός των φροντιστηρίων έχει αποδείξει διαχρονικά πόσο κοντά βρίσκεται στους ανθρώπους.
«Το πρώτο καταγεγραμμένο φροντιστήριο στην Ελλάδα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1914 και επί κατοχής, όταν τα δημόσια σχολεία δεν λειτουργούσαν, τα φροντιστήρια έκαναν μαθήματα στους μαθητές με αμοιβή μόνο τσιγάρα», αναφέρει.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε ο κ.Αμπατζίδης, πανελλαδικά λειτουργούν 2.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 καθηγητές. Περίπου 140.000 μαθητές πανελλαδικά (το 70% εκείνων της Γ' Λυκείου, το 55% της Β' και το 20%-25% της Α') υπολογίζεται ότι «πηγαίνουν φροντιστήριο», ενώ περίπου επτά στους δέκα μαθητές της τρίτης δημοτικού έως τρίτης γυμνασίου παρακολουθούν μαθήματα σε κέντρα ξένων γλωσσών. Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.
Σχετικές ετικέτες:δίδακτραΕλλάδαΦΠΑφροντιστήρια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων