11:06 | 16/7/15
Στο Eurogroup η αποκρυστάλλωση των όρων χορήγησής του. Η πρόταση της Κομισιόν, η ανάγκη για ένα ακόμη μνημόνιο και γιατί ζητούν εγγυήσεις από την Αθήνα οι Ευρωπαίοι. Όλη η δομή της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οριστικοποίηση των όρων που θα συνοδεύουν το δάνειο - γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών της αναγκών. Η λύση της μεταβατικής χρηματοδότησης αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά την ψήφιση στη βουλή της πρώτης δέσμης μέτρων, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με τους δανειστές, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν σήμερα το πράσινο φως για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης του δανείου - γέφυρα, παρά το γεγονός ότι τόσο από τεχνικής, όσο και από νομικής πλευράς αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα.
Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έχει θέσει ως άτυπη προθεσμία για τη συμφωνία επί ενός βραχυπρόθεσμου δανείου της Ελλάδας την ερχόμενη Δευτέρα.
Η δομή του δανείου - γέφυρα
Σύμφωνα με τη λύση που προκρίνει η Κομισιόν, θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).
Δάνειο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSM - στον οποίον συμμετέχουν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχουν ήδη λάβει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία.
Πρόκειται για ένα δάνειο που δύναται - εφόσον επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες - να χορηγηθεί άμεσα και εφάπαξ, ενώ θα συνοδεύεται από μίνι μνημόνιο.
Δεδομένου ότι στον EFSM μετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια της Κομισιόν για το δάνειο - γέφυρα θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως και από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Οι ενστάσεις από τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου στην Ελλάδα, αν και έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο σε εκείνους που έχουν αναλάβει τους απαραίτητους σχεδιασμούς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Δεδομένης της ύπαρξης των ενστάσεων αυτών, η Ελλάδα αναμένεται να χορηγήσει εγγυήσεις για το βραχυπρόθεσμο δάνειο.
Κατά τις πληροφορίες, ως εγγυήσεις αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους και τα οποία ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα κεφάλαια από το δάνειο - γέφυρα της Ελλάδας θα πρέπει να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και να επιστραφούν στον EFSM το αργότερο εντός τριών μηνών, αμέσως μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω ESM.
Τα 7 δισ. ευρώ του δανείου - γέφυρα θα αφαιρεθούν από το μεγάλο δάνειο των 82- 86 δισ. ευρώ μέσω ESM.
Mε τα 7 δισ. ευρώ, καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας έως και τα τέλη Ιουλίου, όπως:
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ.
- η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που λήγει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
- καταβολή τόκων Ιουλίου ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει ανάγκη πρόσθετων χρημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, προκειμένου στις 20/8 να πληρώσει το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αλλά και τόκους 500 εκατ. ευρώ για τα παλιά δάνεια.
Σχετικά άρθρα