Ο Μεϊμαράκης αρνείται νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, καλεί τον Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Μεϊμαράκης αρνείται νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, καλεί τον Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή

15:33 | 8/7/15
o-meimarakhs-arneitai-nea-suskepsh-politikwn-arxhgwn-kalei-ton-tsipra-na-enhmerwsei-th-voylh

Συμφωνία τώρα ζητά από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ν.Δ και τον προειδοποιεί να μην κάνει καμία κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών. Αποκάλυψε με νόημα ότι τηλεφώνησε στον Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων

Απεγκλωβισμος της χώρας από τον κίνδυνο Grexit και της Νέας Δημοκρατίας από το μοίρασμα ευθυνών, που θεωρεί ότι επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν το μήνυμα της ομιλίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Σαμαρά και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ αρνήθηκε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, προτού ο κ.Τσίπρας ενημερώσει τη Βουλή. Να μοιράσει τις ευθύνες, αλλά να ξέρουμε τι λέει, είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι θεωρεί πως ο πρωθυπουργός ειτε έχει επιλέξει το Grexit είτε οδηγείται σε δύσκολη συμφωνία, σχεδιάζει να καταστήσει συνυπεύθυνες και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Συνεργάτες του διευκρίνιζαν στη συνέχεια πως η άρνηση αφορά σε κλειστό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χωρίς πρακτικά και χωρίς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σενάριο που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα σήμερα. Αν υπάρξει όμως επίσημο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με πρακτικά, δεν είναι αναγκαία η ενημέρωση της Βουλής, προσέθεταν.

Ο κ.Μεϊμαράκης πέταξε το μπαλάκι και στον κ.Παυλόπουλο αποκαλύπτοντας με νόημα ότι του τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων. Κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση υπενθύμιση της δυνατότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλέσει εκλογες με την παραίτηση του.
“Κανείς δεν έχει δώσει στον κ.Τσίπρα εντολή ρήξης με τους Ευρωπαίους και δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση εκτός ευρώ χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος συμβούλεψε τον κ.Τσίπρα να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο και να δώσει βήμα σε όλους τους εχθρούς της Ελλάδας και να δυσφημεί την Ελλάδα.

Απέδωσε επίσης την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα. “Χάθηκαν πέντε ολόκληροι μήνες και ακούω τον πρωθυπουργό να λέει οι δικοί μου πέντε μήνες φταίνε; Ναι οι δικοί σου πέντε μήνες φταίνε”, είπε. “Υποσχέθηκαν συμφωνία εντός 48 ωρών και τώρα εγκλωβισμένοι σε Συμπληγάδες, κακή συμφωνία ή καταστροφή χώρας” σημείωσε επίσης.

Ο κ.Μεϊμαράκης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Κώστα Καραμανλή, έκανε μνεία στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, αλλά κυρίως υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαμαρά και συμφώνησε μαζί του πως οι κίνδυνοι που προέβλεψε τώρα επαληθεύονται.

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση και δευτερευόντως αναφορές στα εσωκομματικά οι βουλευτές

Την απόλυτη εμπιστοσύνη στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξέφρασε κατά την εν εξελίξει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι ο νέος πρόεδρος μπορεί να ενώσει το σύνολο των δυνάμεων της παράταξης.

“Ο δρόμος μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μας” είπε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στα άρθρα 2 και 7 της συνθήκης της Λισαβώνας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «να βρεθούμε και με αναστολή δικαιωμάτων, όπως δικαίωμα ψήφου, αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα».

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα 51 δις και «πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνοντας ότι «η παράταξη πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη».

Για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε ότι πρέπει να διεξαχθεί θεσμικά και όχι άτυπα και σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι «δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Η ΝΔ πρέπει να ενισχύσει στον πρωθυπουργό την ιδέα να πάει να διαπραγματευθεί, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει παρουσία μόνο σε θεσμικό επίπεδο (Βουλή, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εφόσον γίνει με πρακτικά και όχι κλειστό) και ζήτησε την ανασύνθεση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ, θέτοντας προς αυτό την παραίτηση του από το άτυπο όργανο διάθεση του κ.Μεϊμαράκη.

Ο κ.Κακλαμάνης ήταν αυτός που παρότρυνε τους συναδέλφους του βουλευτές να εγκρίνουν δια χειροκροτημάτων την προεδρία Μεϊμαράκη. Είπε πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνέδριο της Ν.Δ με ατζέντα οργανωτικά και καταστατικά θέματα, καθώς και την επαναβεβαίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

“Δε θα επιτρέψω να γίνει τσίρκο η εκλογή από τη βάση. Οκτώβριο η διαδικασία εκλογής αν το επιτρέψουν οι συνθήκες” πρόσθεσε.

Ο Κώστας Γκιουλέκας κάλεσε τον κ.Μεϊμαράκη να ζητήσει από τον κ.Τσίπρα να δοθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στα κόμματα μέχρι την Παρασκευή ώστε να τις δουν και εάν χρειαστεί να καλέσουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και το λαό σε εγρήγορση.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών