Ο μεσαίος δρόμος Μεϊμαράκη για την κεντροδεξιά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο μεσαίος δρόμος Μεϊμαράκη για την κεντροδεξιά

09:28 | 21/7/15
o-mesaios-dromos-meimarakh-gia-thn-kentrodeksia

Τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση και για τη στρατηγική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα άνοιξε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΝΔ

Το δικό του μεσαίο δρόμο για την κεντροδεξιά προδιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, στην οποία έθεσε καταρχήν θέμα ταυτότητας της παράταξης και αλλαγής στον τρόπο εκλογής του επόμενου αρχηγού.

Ο όχι και τόσο προσωρινός τελικά πρόεδρος της Ν.Δ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι θα εισηγηθεί στην πολιτική επιτροπή που θα συνεδριάσει την Παρασκευή τα εξής επόμενα βήματα με ορίζοντα την άνοιξη του 2016:

Να ανοίξει το κόμμα της Ν.Δ καταλόγους για να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν τα παλιά μέχρι Οκτώβριο- Νοέμβριο. Να πραγματοποιηθεί εκλογή συνέδρων ένα με δύο μήνες αργότερα. Και το Μάρτιο η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι έτοιμη με νέο κατάλογο μελών και νέους αντιπροσώπους της βάσης, για το τακτικό συνέδριο του 2016, ώστε να ακολουθήσει η εκλογή του επόμενου προέδρου.

“Αυτή είναι η πρόταση η δική μου, αν μου πουν όχι, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδοχή άμεσα” είπε θέτοντας έτσι διλημματικά το ζήτημα και δηλώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμούσε να είναι πάντα “η ψυχή της παρέας, η συνείδηση της παράταξης” και ότι το κοστούμι του προέδρου τον στενεύει.
Δεν απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά να δοκιμάσει το κοστούμι αυτό και “επισήμως” εάν αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου και η ανάδειξη γίνεται πλέον μέσα από ένα διευρυμένο συνέδριο.

Εκλογή από τη βάση, όχι κάθε περαστικό και τι σημαίνει μεταβατικότητα

Ο κ.Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος και το 2009 είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία των ανοιχτών καταλόγων που εν τέλει υιοθετήθηκε, με την οποία εκλέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η οποία θεσμοθετήθηκε καταστατικά το 2013. Και χθες τάχθηκε υπέρ της εκλογής από τη βάση και των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών, όχι “από κάθε περαστικό που δίνει δύο ευρώ” όπως το 2009.

Σχολίασε μάλιστα πως όταν ένα κόμμα έχει 200.000 μέλη και ψηφίζουν για αρχηγό 800.000 “που μπορεί να είναι και μηχανισμός” ενδέχεται να νοθευτεί η βούληση της βάσης. Αιχμή που δεν αφορούσε τόσο τον κ.Σαμαρά, όσο απηχούσε την ανησυχία κυρίως των καραμανλικών ότι εκλογή με ανοιχτούς καταλόγους μπορεί να έφερνε (και μάλιστα με ψήφους όχι αμιγώς νεοδημοκρατών) στην αρχηγία το Μάκη Βορίδη. Ο βουλευτής Αττικής νωρίτερα απουσίαζε από το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, στο οποίο μάλιστα είχε προσκληθεί από τον κ.Μεϊμαράκη ο Νικος Δένδιας σε μία κίνηση με εσωκομματικό ενδιαφέρον για το μέλλον, τόσο εν όψει συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής όσο και για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ν.Δ να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα.

Ο κ.Μεϊμαράκης υπενθύμισε εξάλλου ότι το μεταβατικός χαρακτηρίζει χρονικά μία περίοδο, διότι ως πρόεδρος έχει όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το καταστατικό και η τοποθέτηση του έγινε με καταστατική διαδικασία. Και ενώ επικαλέστηκε τη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα για τη μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου, έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή ενός μοντέλου πιο συλλογικής λειτουργίας του κόμματος και επαναπροσδιορισμού της Ν.Δ.

Η αναφορά του δε σε “μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες” θύμισε το “μεσαίο χώρο” και το “όχι στα άκρα και τις ακρότητες” του Κώστα Καραμανλή. Ερμηνεύθηκε δε ως οριστική αλλαγή πλεύσης από τη δεξιά στροφή Σαμαρά, τον οποίο ο κ.Μειμαράκης πολλάκις επαίνεσε, αλλά χωρίς να διστάσει να πάρει αποστάσεις από κεντρικές πολιτικές του λογικές αρχής γενομένης από τη στάση απέναντι στην ΕΡΤ.

Όχι σε επίσημη συγκυβέρνηση λόγω ΧΑ και ανοιχτή η ψήφος κατά συνείδηση στα μέτρα
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε επίσης το αφήγημα μίας άτυπης συγκυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με σαφή όρια. Ξεκαθάρισε ότι άλλο η συμφωνία που κρατά την Ελλάδα στην Ευρώπη και άλλο η συνολική διακυβέρνηση. Κινήθηκε δε σε μία λογική επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων, αφού όμως σωθεί η χώρα δηλαδή αφού κλείσει η συμφωνία. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφου κατά συνείδησης ή και καταψήφισης των μέτρων για τους αγρότες.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ενστάσεις για τη στάση της Ν.Δ εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης (με τον οποίο πάντως φέρονται να συμφωνούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ.Βορίδης). Ο πρόεδρος της Ν.Δ προέταξε όμως την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη πάνω από κάθε τακτική, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να αποτρέψει όποιον κρίνει διαφορετικά και ψηφίσει όχι.

Όσο για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικούς σκοπού με τη συμμετοχή και της Ν.Δ, το οποίο υποστηρίζουν και γαλάζια στελέχη, ο κ.Μεϊμαράκης εμφανίστηκε στη συνέντευξη του θετικός θεωρητικά -τονίζοντας πολλές φορές ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο- αλλά εξέφρασε ενστάσεις για κυβέρνηση συνεργασίας που θα έκανε τη ΧΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Εμφανίστηκε δε κατηγορηματικά αντίθετος σε εκλογές για μία ακόμη φορά.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών