Ολοταχώς για νέο σκληρό μνημόνιο η Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ολοταχώς για νέο σκληρό μνημόνιο η Ελλάδα

08:25 | 10/7/15
olotaxws-gia-neo-sklhro-mnhmonio-h-ellada

Ζητά δάνειο 53,5 δισ. έως τον Ιούνιο του 2018 και προσφέρει μέτρα 14 δισ. - Βαρύτατο πλήγμα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης - Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, αύξηση φορολόγησης, κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά και δεσμεύσεις για... κρυφά μέτρα

Oλοταχώς για νέο σκληρό μνημόνιο - με βαρύ πακέτο μέτρων - βαδίζει η χώρα, μετά την αποστολή της ελληνικής πρότασης το βράδυ της Πέμπτης στους δανειστές και η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με τη νέα πρόταση, η κυβέρνηση ζητά τριετές δάνειο ύψους 53,5 δισ. ευρώ - έως και τον Ιούνιο του 2018 - προσφέροντας ως αντάλλαγμα δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων που φτάνει στο ποσό των 13 - 14 δισ. ευρώ.

Από τα 53,5 δισ. ευρώ, τα 46 δισ. ευρώ αφορούν σε ανάγκες αποπληρωμής δανείων έως και τα μέσα του 2018, ενώ τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στο κράτος, καθώς κάλυψαν υποχρεώσεις του 2015 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς δεν επηρεάζουν μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιχειρήσεις, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.

Το πακέτο μέτρων που απέστειλε στους δανειστές ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εκτός από το άμεσο φορο-σοκ κρύβει και πολλές άλλες παγίδες καθώς περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για νέα «κρυφά μέτρα» αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Αναλυτικά:

Φορολογικά μέτρα

ΦΠΑ

- Υπερμειωμένος συντελεστής 6% μόνο για φάρμακα, βιβλία, και θέατρα.
- Μεσαίος συντελεστής 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό.
- Υψηλός συντελεστής 23% για εστιατόρια και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου, που εμφανίζουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.

Η μείωση των εκπτώσεων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2015 για να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, ενώ προβλέπεται να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους κατοίκους.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου.

Από το νέο σύστημα ΦΠΑ στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Επιχειρήσεις

- Αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.
- Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και για τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά μέχρι το 2017.
- Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%.

Ακίνητα

Στο μέτωπο της φορολόγησης ακινήτων οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015 - 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος.

Αγρότες

Σταδιακή κατάργηση της «προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών» μαζί και της επιδότησης στο πετρέλαιο.

Επιπλέον η ελληνική πρόταση προβλέπει μέτρα όπως:

- Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
- Αύξηση του φόρου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
- Κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών.
- Επέκταση του φόρου πολυτελείας και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αύξησή του στο 13% από 10%.
- Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.
- Επιβολή φόρου 30% στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ προβλέπονται έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
- Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. το 2015 και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού.
- Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ.
- Προβλέπεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αναφορά μόνο στη Βουλή.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και συνεργασία με κράτη - μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Έλλήνων και την προέλευσή τους.

Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθίσταται το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα.

Ασφαλιστικό

- Άμεσες μεταρρυθμίσεις με ισχύ από 1ης Ιουλίου 2015, με στόχο να υπάρξει σταδιακά εξοικονόμηση στο ύψος 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2016.
- Παροχή ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων λόγω θεμελιωμένων δικαιωμάτων.
- Σταδιακή προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή στα 62 έτη και εισφορές 40 ετών μέχρι το 2022 (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών και των μητέρων παιδιών με ειδικές ανάγκες).
- Αυξάνεται η συμμετοχή των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας από 4% στο 6%.
- Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Θα υπάρξει άμεση νομοθέτηση και θα αρχίσει από το υψηλότερο 20% των ωφελούμενων τον Μάρτιο του 2016.
- Αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση η νέα νομοθεσία.

Εργασιακά

- Θεσμοθετούνται το φθινόπωρο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν προβλέπεται άλλος τρόπος για αυξήσεις ή επαναφορά του κατώτατου μισθού «με ένα νόμο».
- Εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα και οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισης.

Δημόσια διοίκηση

- Ενιαία μισθολογική κλίμακα, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2016 με άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ υψηλών και χαμηλών μισθών και μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 586 ευρώ.
- Περιορισμοί σε άδειες, ημερήσιες αποζημιώσεις, έξοδα ταξιδίων, επιδόματα.

Τα κρυφά - εφεδρικά μέτρα

Αν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενες εισπράξεις φόρων, τότε θα ληφθούν μέτρα όπως:
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα από ενοίκια, σε 15% αντί 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως και σε 35% από 33% στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
- Αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 1%, ήτοι από 28% στο 29%.

Πλεόνασμα

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Αυτό που τονίζεται με σαφήνεια είναι πως θα τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

Οι στόχοι για το πλεόνασμα τοποθετούνται ως εξής:

- στο 1% του ΑΕΠ το 2015
- στο 2% του ΑΕΠ το 2016
- στο 3% του ΑΕΠ το 2017
- στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Χρέος

Στην ελληνική πρόταση που εστάλη στους δανειστές ζητείται ρύθμιση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μην απαιτηθεί ξανά λήψη νέων μέτρων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση ενσωματώνει ρήτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμη και μετά το 2022, με στόχο αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών