10:03 | 28/7/15
Επί τω έργω τα τεχνικά κλιμάκια, έως ότου φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών - Στο μικροσκόπιο κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας - Τα σενάρια για νέο - δάνειο γέφυρα, οι εγγυήσεις που απαιτούνται και τα νέα προαπαιτούμενα που αρνείται η κυβέρνηση
Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης κινείται και επισήμως η Αθήνα, μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, πως σε τεχνικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση.
Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται και η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, ώστε η διαπραγμάτευση να εισέλθει στα πιο καυτά ζητήματα που απασχολούν τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τους ξένους τεχνοκράτες.
Όσο οι μέρες περνούν, το σενάριο για χορήγηση ενός νέου δανείου - γέφυρα από τον EFSM στην Ελλάδα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, ροκανίζοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα Αυγούστου.
Για να λάβει η Ελλάδα ένα δεύτερο δάνειο - γέφυρα θα πρέπει αφενός να χορηγήσει εγγυήσεις - όπως ακριβώς και κατά το πρώτο δάνειο - γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ και αφετέρου να ψηφίσει έναν νέο γύρο προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions), ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να το αρνείται.
«Μας ζητούν κάποιοι νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά εμείς απαντάμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο», δήλωνε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων, αυτά θα είναι, κατά τις πληροφορίες, τα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από την κατοχή στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικών ομολόγων (ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ), αλλά και μέρος των διαρθρωτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα (συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ).
To σενάριο του νέου δανείου - γέφυρα αποκτά ολοένα και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές, καθώς, όπως μαρτυρούν κυβερνητικές πηγές, η επίτευξη συμφωνίας πριν τα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβριο φαντάζει σχεδόν απίθανη.
Για τον Αύγουστο οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εκτός από τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, η Ελλάδα ζητά επιπλέον ποσά προκειμένου να μειωθούν τα 4 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου στην εσωτερική αγορά.
Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θα τεθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να θέσουν στο στόχαστρό τους νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και οι επαναπροσλήψεις στο δημόσιο.
Mέχρι να φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, τα τεχνικά τους κλιμάκια αναμένεται να κάνουν... φύλλο και φτερό όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και στην πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που δρα σε καθεστώς capital controls.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγματεύσειςελληνική οικονομίακυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων