Στην Αθήνα αλλά όχι στα υπουργεία υποδέχεται τους εκπροσώπους των δανειστών η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στην Αθήνα αλλά όχι στα υπουργεία υποδέχεται τους εκπροσώπους των δανειστών η κυβέρνηση

09:35 | 21/7/15
sthn-athhna-alla-oxi-sta-ypoyrgeia-ypodexetai-toys-ekproswpoys-twn-daneistwn-h-kyvernhsh

Μάχη να μην περάσουν την πόρτα των υπουργείων οι τεχνοκράτες των θεσμών - Τέλος εποχής για τις διαπραγματεύσεις σε ξενοδοχεία - Στο μικροσκόπιο των δανειστών κάθε πτυχή της οικονομίας - Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων προϋπολογισμός και τράπεζες

Νέος γύρος ασφυκτικής επιτήρησης και εποπτείας περιμένει την Ελλάδα, με αφορμή την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών ετοίμασαν ήδη βαλίτσες για την Αθήνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη εδώ από χθες και τους επικεφαλής τους να καταφτάνουν αμέσως μετά την ψήφιση στη βουλή - αύριο Τετάρτη - και της δεύτερης δέσμης των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να πιάσουν δουλειά ήδη από σήμερα, ξεκινώντας τους επιτόπιους ελέγχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να συνεχίσουν στη συνέχεια έναν μαραθώνιο επαφών με στελέχη υπουργείων, τραπεζών και άλλων φορέων.

Τα τεχνικά κλιμάκια είναι έτοιμα να επιδοθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας, αλλά και για το τι σχεδιάζει να πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα της χώρας.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε προς τα τέλη της εβδομάδας να αναλάβουν δράση οι επικεφαλής τους.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυπταν πως αναζητείται «φόρμουλα για να μην μπουν οι τεχνοκράτες των θεσμών στα υπουργεία».

Η προσπάθεια της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι δανειστές δεν φαίνονται πλέον διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος φαίνεται πως μπήκε και στις ζυμώσεις σε επίπεδο Brussels Group - στις Βρυξέλλες - καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους και διαβουλεύσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών που θα επιδοθούν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕKT), ο οποίος αντικατέστησε πρόσφατα τον Κλάους Μαζούχ και συνιστά ένα ακόμη νέο πρόσωπο στη διαπραγμάτευση.

Ο νέος - και καθοριστικός - γύρος διαπραγμάτευσης αποσκοπεί στην κατάρτιση του νέου μνημονίου και τη σύνταξη της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας με τον ESM, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει τη χορήγηση στην Ελλάδα τριετούς χρηματοδοτικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιδοθεί σε νέο αγώνα δρόμου, προκειμένου η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Αυγούστου και να έχουν εκταμιευθεί τα πρώτα κεφάλαια της νέας συμφωνίας.

Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλλει 3,2 δισ. ευρώ για ομόλογο που λήγει και βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών