Ευρωπαϊκό μέτωπο: Νέο κόμμα ή Νέα Δημοκρατία; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ευρωπαϊκό μέτωπο: Νέο κόμμα ή Νέα Δημοκρατία;

10:42 | 20/8/15

Δημιουργία κόμματος του “ναι” υποστηρίζουν Μητσοτάκης, Σαμαράς - “Όχι” στο κόμμα του “ναι” λένε Μεϊμαράκης, καραμανλικοί, που εκτιμούν ότι η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι αυτή που θα εκφράσει τους ευρωπαϊστές ψηφοφόρους

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης πριν από δύο εβδομάδες στη συνέντευξη που είχε δώσει στην Καθημερινή είχε απορρίψει τα σενάρια σύμπραξης της Νέας Δημοκρατίας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κόμματος.
Είχε δηλώσει αντίθετα ότι φιλοδοξία του είναι να εκφράσει το ευρωπαϊκό μέτωπο του “ναι”, όπως αυτό εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα, η Ν.Δ, την οποία χαρακτήρισε ως το ευρωπαϊκό κόμμα, το κόμμα που έβαλε άλλωστε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Είχε άλλωστε σημειώσει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει μέτωπο ή συνασπισμός κομμάτων διότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει δεν δίνει το bonus σε συνασπισμό κομμάτων και είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της Ν.Δ. 

Τη συζήτηση αυτή όμως είχε ανοίξει, η προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ πριν την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία μετά την ήττα του “ναι” στο δημοψήφισμα- χωρίς πάντως ιδιαίτερη ανταπόκριση. Κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε συνεργασία με τα κόμματα που το Ποτάμι καταγγέλλει ως εκφραστές του “παλιού”, διεκδικώντας για εαυτόν το ρόλο της “ευρωπαϊκής δύναμης”, αλλά και γιατί πάντα φλερτάρει με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ.Μεϊμαράκης απέρριψε αυτή την ιδέα, την οποία όμως επανέφερε χθες στο δημόσιο διάλογο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Σκαϊ και σε άρθρο του στη Huffington Post . «Αν πάμε σε εκλογές θα έβλεπα με μεγάλο ενδιαφέρον μια συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαϊκών κομμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις του “Ναι” του δημοψηφίσματος να βρουν έναν διαφορετικό τρόπο πολιτικής έκφρασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης. 

Το σενάριο αυτό εξακολουθεί βεβαίως και υποστηρίζει ο κ.Σαμαράς, δεν προκαλεί όμως ενθουσιασμό μεταξύ των καραμανλικών βουλευτών που αντιμετωπίζουν άκρως αρνητικά οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ορισμένοι γαλάζιοι μάλιστα ερμήνευσαν αυτή την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ υπό το πρίσμα της εσωκομματικής συζήτησης: 

Διότι εάν δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα πριν τις αναμενόμενες εκλογές, όπως πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης, τίθεται το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί αυτού, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αλλά και στο μέλλον. Και σε αυτό οι ισορροπίες θα είναι διαφορετικές από ό,τι στην καραμανλοκρατούμενη “παραδοσιακή” ΝΔ. 

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως προτίθεται να επανέλθει και να επιμείνει στην πρόταση για σύμπραξη των κομμάτων του “ναι” υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν προϋποθέτει την αυτοδιάλυση της ΝΔ. Πρόταση την οποία αναμένεται να θέσει και στα όργανα της ΝΔ (τα οποία άλλωστε επί Μεϊμαράκη συνεδριάζουν τακτικά). 

Από εκεί και πέρα δύο είναι τα σενάρια: Είτε η πρόταση αυτή θα υπερισχύσει, το νέο κόμμα θα λάβει σάρκα και οστά (με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει τελικά ανταπόκριση από τους δύο πιθανούς εταίρους) και θα κριθεί στις κάλπες. Είτε θα απορριφθεί και τα κόμματα του ευρωπαϊκού μετώπου θα κατέβουν στις εκλογές με τις σημερινές τους μορφές. Στη δεύτερη περίπτωση, ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ οι δελφίνοι θα θέσουν ζήτημα ηγεσίας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών