Kομμάτια της Πάτρας στο διαδίκτυο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Kομμάτια της Πάτρας στο διαδίκτυο

13:11 | 3/8/15
kommatia-ths-patras-sto-diadiktyo

«Κομμάτια» της ιστορίας της Πάτρας πωλούνται στο διαδίκτυο ή σε οίκους δημοπρασιών

Ορισμένα σε πολύ καλή κατάσταση και με όχι απαγορευτικό κόστος για τους ιδιώτες συλλέκτες. Τι εμποδίζει την πόλη να έχει όραμα για τη συγκέντρωση ανάλογου υλικού και τη δημιουργία ενός Μουσείου Ιστορίας της Πάτρας, όπως έχουν άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Περιηγηθήκαμε σε μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες δημοπρασιών του διαδικτύου και ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα αντικείμενα και ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να κοσμήσουν έναν χώρο προβολής της πατρινής ιστορίας.

Από νόμισμα της εποχής που η Πάτρα ανήκε στους Ρωμαίους (με τιμή πώλησης 165 δολάρια και χώρα προέλευσης την Ιταλία) μέχρι φωτογραφία της Πάτρας του 1935, με τιμή πώλησης τα 145 δολάρια προερχόμενη από το Ισραήλ.

Στην ίδια ιστοσελίδα βρήκαμε μετάλλιο που κυκλοφόρησε με αφορμή την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέου με μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή πώλησης ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Πωλητής από την Ελλάδα το διαθέτει προς 50 δολάρια και «συνάδελφός» του από τη Ρουμανία στα 699 δολάρια.

Σημαντικά ντοκουμέντα από την ιστορία της Πάτρας διατίθενται κατά καιρούς σε δημοπρασίες στην Αθήνα. Σε μια από αυτές (119η δημοπρασία σπάνιων βιβλίων Σπανός) που έγινε στις 28 Ιουλίου 2015 αναζητήθηκαν αγοραστές για 40 σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και εκδόσεις της Πάτρας.

Μάλιστα, συντάχθηκε χωριστός κατάλογος για την πόλη μας καθώς φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από συλλέκτες για τεκμήρια και έντυπα που αφορούν στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό. Ανθρωποι που γνωρίζουν τον, χώρο μας επιβεβαίωσαν ότι τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές συλλογές ή πρόκειται για οικογενειακά στοιχεία. Προτιμούν να τα διαθέσουν μέσω Αθηνών για ευνόητους λόγους, περισσότερο τώρα σε σύγκριση με το παρελθόν καθώς η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών