Ποιοι είναι οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ποιοι είναι οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου

10:08 | 10/8/15
poioi-einai-oi-eklogikoi-sxediasmoi-toy-maksimoy

Μια κρίσιμη εβδομάδα που θα κρίνει τις εξελίξεις ξεκινά για την κυβέρνηση - Βασικό ζητούμενο η ψήφιση του τριετούς πακέτου που θα απελευθερώσει το περιθώριο κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα

Η ψήφιση της συμφωνίας θα σημάνει για την χώρα την έναρξη μιας «άτυπης» προεκλογικής περιόδου, καθώς όλοι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα περιμένουν από τον πρωθυπουργό, αν όχι να προσδιορίσει χρονικά, αλλά να εκδηλώσει τις προθέσεις του, σχετικά με την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Τα ημερολόγια έχουν ανοίξει στην Ηρώδου Αττικού και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, όπως έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα το NEWS 247, είναι δυο:

- Άμεση προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να «ζήσει την φθορά» των σκληρών μέτρων, αλλά και ως ένα μεγάλο βαθμό θα πιάσει και απροετοίμαστη την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε αυτή την περίπτωση πιθανή ημερομηνία εκλογών θεωρείται η 20η Σεπτέμβρη, ενώ το συνέδριο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Οκτώβριο, παίρνοντας έτσι και αλλιώς έναν χαρακτήρα επανίδρυσης του κόμματος.

-  Εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μετά την έναρξη του διαλόγου για την απομείωση του δημόσιου χρέους με πιο πιθανή Κυριακή αυτή της 8ης Νοέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι, πως βουλευτές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν στήριξαν την κυβέρνηση έως τώρα να τεθούν εκτός εκλογικής λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί και προτάσεις για άμεση διαγραφή των  βουλευτών που για 3η φορά θα καταψηφίσουν την βασική επιλογή της κυβέρνησης, χωρίς, όμως να έχει ληφθεί καμία τέτοια τελική απόφαση έως τώρα.

Πέρα από την κουλτούρα της Αριστεράς, που δεν υιοθετεί τις διαγραφές, αυτό που φαίνεται να κρατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι, πως κάτι τέτοιο θα «έλυνε» τα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως τον κύριο υπεύθυνο για τον σχίσμα μέσα στο κόμμα.

Η πλειοψηφία, πάντως θεωρείται βέβαιο πως θα καταλογίσει σημαντικές ευθύνες για την προσφυγή στις κάλπες και την αστάθεια στην οποία θα περιέλθει η χώρα στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που επέλεξαν να μην στηρίξουν το κυβερνητικό έργο. Ο «εμφύλιος» αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους από τη στιγμή που η μειοψηφία με τη σειρά της κατηγορεί το Μαξίμου πως αυτό παρέκκλινε από το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες

Οι προσυνεδριακές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στο κόμμα και αναμένεται να ενταθούν μέσα στην εβδομάδα, καθώς μετά τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εκλέξει μια επιτροπή παρακολούθησης των διαδικασιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών στελεχών, σε περίπτωση που την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελικό «ξεκαθάρισμα» των λογαριασμών δεν αποκλείεται να γίνει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου από το σώμα των περίπου 4.000 Συνέδρων.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο οι δυο πλευρές να καταφέρουν να συνυπάρξουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς στην πορεία οι δρόμοι τους θα έχουν χωρίσει.

Ως προς τα διαδικαστικά μένει να διευκρινιστεί αν η εκλογή των συνέδρων γίνει από το προηγούμενα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές οργανώσεις.

Το δάνειο γέφυρα

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να συζητούν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα ένα δάνειο γέφυρα. Κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε και το έργο της κυβέρνησης, αλλά και τον προγραμματισμό της, καθώς οι απώλειες που θα είχε θα ήταν μεγαλύτερες, ενώ θα έφτανε εμφανώς αποδυναμωμένη στην τελική συμφωνία γέφυρα.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως στην περίπτωση του δανείου – γέφυρας η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και να προβάλει την προσφυγή στις κάλπες προς τους δανειστές ως επιβεβλημένη, προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για την εφαρμογή των μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές γνωρίζουν καλά, πως κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα καλό σημείο, στο παρά πέντε οι πιέσεις πλευράς των δανειστών έφερναν στο τραπέζι και νέα προαπαιτούμενα. Γνωρίζοντας τις προθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Eurogroup της 14ης Αυγούστου θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο, αφού κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να περιμένει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «στη γωνία» και είτε να τορπιλίσει τα ήδη συμφωνηθέντα είτε να θέσει και νέα ζητήματα.

Είναι προφανές πως μια συμφωνία – γέφυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή, πέρα από την ομηρία μηνών στην οποία θα έμπαινε η κυβέρνηση, θα προκαλούσε νέα εσωκομματικά προβλήματα και νέα «πατήματα» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κατηγορήσει το Μαξίμου για μια ακόμα ήττα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών