17:50 | 13/8/15
Τοποθετήσεις στελεχών επί της στρατηγικής, συζήτηση για το αγροτικό, δια βοής απόφαση καθώς ήταν σαφής η συντριπτική πλειοψηφία. Ντόρα: Την ώρα που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ να κινηθεί συντεταγμένα - Τι να πείτε στα καφενεία -Γιακουμάτος: Θυμηθείτε τι έπαθε ο Καρατζαφέρης. Βορίδης: Ναι επί της αρχής στη συμφωνία, αποχή στο δεύτερο άρθρο
Μετά από επτά ώρες, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δια βοής αποφάσισε, όπως αναμένετο, η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει συντεταγμένα τη συμφωνία με γνώμονα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και να κριτικάρει και να εκφράσει έντονα την αντίθεση της στα φορολογικά μέτρα και το αγροτικό.
Οι διαφωνίες ήταν μεμονωμένες και οι υποστηρικτές της αποχής (Βορίδης, Γεωργιάδης, Κέλλας, Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή, Αντωνίου, Σαλμάς) δεν ζήτησαν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Ήταν άλλωστε φανερό κατά τη μαραθώνια για τη ΝΔ συζήτηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία συνέκλινε προς τη στήριξη εξ ανάγκης, παρά τη δυσαρέσκεια για τα μέτρα.
"Όλοι οι βουλευτές αποφάσισαν οτι η ΝΔ ως η παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης αναφέρει ότι έγινε μια διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τη συμφωνία που έρχεται απόψε στη Βουλη, οι βουλευτες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και "ακούστηκαν όλες οι αποψεις για το μνημόνιο Τσιπρα- Καμμένου".
"Κοινό συμπέρασμα όλων ειναι οτι η ΝΔ δεν υιοθετεί τα πολυ επώδυνα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση και δεσμεύεται οτι θα καταβάλει καθε προσοαθεια για να βελτιώσει και να θεραπεύσει τις αδικίες σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τους αγρότες", επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το στίγμα της συζήτησης
Το αγροτικό κυριάρχησε στη συνεδρίαση και συζήτηση έγινε για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στάση στην αποψινή ψηφοφορία επί του τρίτου μνημονίου, αλλά και για τα εκλογικά σενάρια που φουντώνουν μετά και τις δηλώσεις Φλαμπουράρη περί ορίου 120 βουλευτών και την προαναγγελία νέου κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η ανάγκη να σταθεί η ΝΔ ενωμένη την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται, αλλά και η προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ήταν τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της ψήφισης «με βαριά καρδιά», συν ότι τα φορολογικά μέτρα είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης στη συνέχεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε με παρεμβάσεις του στις ανησυχίες των εκλεγόμενων κυρίως στην επαρχία βουλευτών τονίζοντας «Σήμερα ψηφίζουμε για τη σωτηρία της χώρας, δεν ψηφίζουμε σήμερα για τα αγροτικά, πάει Οκτώβριο η ψήφος και τότε θα τα δούμε όλα».
Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο κ.Μεϊμαράκης είχε επιχειρηματολογήσει κατά της αποχής,
υποστηρίζοντας ότι τέτοια απόφαση θα σήμαινε αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ευρώπη και θα εκλαμβάνονταν ως τακτικισμό. Και υπενθύμισε ότι “όποιος διαφοροποιηθεί υπάρχει διαδικασία στον κανονισμό της ΚΟ, αυτοπροσδιορίζεται αντίθετα”, αναφορά που ερμηνεύθηκε ως έμμεση προειδοποίηση για διαγραφή όποιου αγνοήσει τη συλλογική απόφαση της ΚΟ.
Ντόρα: Την ώρα που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ να κινηθεί συντεταγμένα. Τι να πείτε στα καφενεία
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ξεκίνησε επισημαίνοντας «Είναι μία κρίσιμη στιγμή, είναι η στιγμή της δικαίωσης της ΝΔ η οποία σε πολλές φάσεις - όχι όλες- στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, είπε στο λαό την αλήθεια και έδωσε μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό δρόμο. Σήμερα ζούμε το οξύμωρο πέντε μήνες μετά να είναι η ώρα προσαρμογής του Τσίπρα στην πραγματικότητα, πράγμα που θα δημιουργήσει αλλαγές στο πολιτικό τοπίο».
Η κ.Μπακογιάννη απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της επαρχίας που δυσφορούν κυρίως για τα αγροτικά μέτρα: « Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να βγει δυναμικά. Μιλάω ως βουλευτής της Ευρυτανίας και με την εμπειρία της Ευρυτανίας σας λέω ότι όταν πάει κανείς στο καφενείο και μιλήσει με αγροτικό κόσμο πρέπει να είναι σαφής ότι εμείς δε φέραμε τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μάχη για να υπάρχουν και αύριο επιδοτήσεις μένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθαρές κουβέντες χρειάζεται η χώρα, κατευθείαν επιθετικές αλήθειες.»
Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ πρέπει να πάει συντεταγμένη στην ψηφοφορία την ώρα ακριβώς που διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ «διότι η χώρα χρειάζεται ελπίδα και προοπτική θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι η ΝΔ» .
Η κ.Μπακογιάννη άλλωστε επισήμανε ότι η διαφωνία της ΝΔ αφορά στο φορολογικό κομμάτι το οποίο όμως μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της γαλάζιας στρατηγικής.
«Διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν κι έχουν αργήσει, αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν σε καλύτερη τιμή. Η βασική μας διαφωνία είναι στην φορολογία. Εγώ πιστεύω και με πάθος υποστηρίζω ότι αυτό το κομμάτι της συμφωνίας μπορούμε να το επαναδιαπραγματευθούμε και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και αυτό πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της ΝΔ και ισχύει το ‘ναι μπορούμε’ εδώ. Εγώ το υπογράφω αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Γιακουμάτος και Στυλιανίδης θυμίζουν τι έπαθε ο... Καρατζαφέρης
Αιχμηρός ήταν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος που υπενθύμισε στους προερχόμενους από το ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, που έσπειραν το σπόρο της διαφωνίας με την πρόταση περί αποχής, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα από το οποίο προήλθαν διαλύθηκε όταν επιχείρησε να αλλάξει στρατηγική στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου ενώ είχε στηρίξει το πρώτο και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα εκείνη η ψηφοφορία στην οποία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δώσει γραμμή καταψήφισης του δεύτερου μνημονίου, ήταν η αρχή της αποχώρησης Γεωργιάδη- Βορίδη προς τη σαμαρική ΝΔ, καθώς οι δύο εν λόγω είχαν τότε ψηφίσει ναι.
«Κάποιος συμβούλευε τον Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει το μνημόνιο και το ΛΑΟΣ έμεινε εκτός Βουλής» είπε ο κ.Γιακουμάτος στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Υπενθύμισε επίσης ότι «Πριν από 20 ημέρες είπαμε στον Τσίπρα φέρε συμφωνία ή μην γυρίσεις πίσω», πρσθέτοντας «Τώρα την έφερε, μία κακή κάκιστη συμφωνία, ένα τρίτο μνημόνιο
επαχθέστερο με το οποίο εμείς δε συμφωνούμε. Ψηφίζουμε όμως για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ. Λαμπρό πεδίο εάν και οπότε γίνουν εκλογές να δώσει την απάντηση ο λαός»
Το τι παθαίνουν τα κόμματα όταν μετατοπίζονται από τις θέσεις τους σχολίασε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Εφερε ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ αλλά και τη... ΝΔ που αντιμνημονιακή έγινε μνημονιακή και πήρε 18%.
Ο ελιγμός του Μάκη Βορίδη
Ναι επί της αρχής στη συμφωνία, αποχή στο δεύτερο άρθρο με τα προαπαιτούμενα πρότεινε ο Μάκης Βορίδης, αλλάζοντας πάντως έτσι ελαφρά τη στάση του από την πρόταση για αποχή που είχε υποστηρίξει χθες στο πολιτικό συμβούλιο.
Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτό αίτημα για ξεχωριστή ψηφοφορία.
Ο πρώην υπουργός που διαφοροποιείται συστηματικά από τη νέα ηγεσία, επιχειρώντας να κτίσει το δικό του προφίλ προέβη έτσι σε έναν ελιγμό, εκτιμώντας ότι απηχεί τις ανησυχίες διψήφιου αριθμού βουλευτών, οι οποίοι δεν θέλουν να εισπράξουν το πολιτικό κόστος των μέτρων.
Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας Μαρία Αντωνίου υιοθέτησαν την άποψη Βορίδη για ναι μόνο στο πρώτο άρθρο.
Κατά και υπέρ της αποχής, προτάσεις για ψήφο κατά συνείδηση
‘Ενθερμος υποστηρικτής της λογικής Μεϊμαράκη ήταν ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος. «Ψηφίζουμε για να επανεκλεγούμε ή για τη σωτηρία της χώρας;» ρώτησε τους συναδέλφους του, ενώ απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη που είχε τοποθετηθεί υπέρ της αποχής. «Η αποχή δεν είναι σοβαρή στάση για ένα κόμμα που κυβέρνησε. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και εάν κάποιοι επιμείνουν ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας» είπε. Σχολίασε μάλιστα ότι «Ακούω συναδέλφους να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ που εμείς επιβάλαμε, νομίζουν ότι ο κόσμος ξεχνά;»
«Τα κόμματα εξουσίας δεν έχουν την πολυτέλεια επιλογών που θυμίζουν λογικές "ολίγον έγκυος". Τα κόμματα εξουσίας τοποθετούνται ξεκάθαρα υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ζήτησε η ΝΔ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ισοδυνάμων για να ακυρωθούν τα αγροτικά μετρα της κυβέρνησης.
Άλλο η στρατηγική, άλλο η τακτική σημείωσε ο Χρήστος Μπουκώρος. Υποστήριξε ότι η στρατηγική επιλογή στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει (άρα η ΝΔ πρέπει να στηρίξει), αλλά σε επίπεδο τακτικής να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς πχ για τα αγροτικά τον Οκτώβριο. Άλλωστε όπως σημείωσε μπορεί να έχουν μεσολαβήσει εκλογές και είτε η ΝΔ να είναι στην κυβέρνηση, οπότε έχει περιθώριο αλλαγών στα μέτρα για τους αγρότες κλπ, είτε ως αντιπολίτευση πάλι να διαφοροποιηθεί στους εφαρμοστικούς.
Με τη λογική ότι δεν πρέπει η ΝΔ να ταυτιστεί με τον Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόταση που είχε θέσει και στο πολιτικό συμβούλιο να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από την ψηφοφορία. Υπερ της αποχής τάχθηκαν και οι Μάριος Σαλμάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, , με επιχείρημα ότι έτσι και δεν παίρνει η ΝΔ την ευθύνη για έξοδο από την Ευρώπη αλλά δεν παίρνει και την ευθύνη για το μνημόνιο Τσίπρα, ενώ σκληρή στάση ζήτησε και ο Δημήτρης Κυριαζίδης.
Υπήρξαν πάντως βουλευτές που ενώ δε διαφώνησαν με την στρατηγική επιλογή στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, εξέφρασαν την αγωνία τους για την ανάγκη διαφοροποίησης της ΝΔ από τα μνημονιακά μέτρα (ειδικά τα αγροτικά) και ζήτησαν ψήφο κατά συνείδηση.
Ο Αλέκος Κοντός ζήτησε από τον κ.Μεϊμαράκη στην ομιλία του απόψε το βράδυ στην ολομέλεια να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι διαφωνεί με τα μέτρα για τους αγρότες «αλλιώς άσε μας να ψηφίσουμε κατά συνείδηση». Ψήφο κατά συνείδηση πρότειναν και ο Θανάσης Δαβάκης και ο Στέφανος Γκίκας. Την ιδέα αυτή όμως απέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι θα παρεξηγηθεί η εικόνα που θα δοθεί.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων