Χατζηδάκης: Τέσσερα τα ζητήματα για να μην πάει χαμένη η συμφωνία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χατζηδάκης: Τέσσερα τα ζητήματα για να μην πάει χαμένη η συμφωνία

15:51 | 13/8/15
xatzhdakhs-tessera-ta-zhthmata-gia-na-mhn-paei-xamenh-h-symfwnia

Είναι η ώρα της ευθύνης, της ενότητας και της κοινής λογικής σε αυτόν εδώ τον τόπο -  Αρκετά πια με τους πολιτικαντισμούς, με τους τακτικισμούς και με τις δημαγωγικές υπερβολές - Ας κάνουμε πράξη επιτέλους αυτό που όλοι μας συχνά διακηρύσσουμε, τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης

«Η ΝΔ βάζει πάνω απ’ όλα την ανάγκη η πατρίδα να μείνει στο λιμάνι της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι, ούτε μένουμε ήσυχοι ότι η χώρα θα μείνει στο λιμάνι αυτό», είπε μεταξύ άλλων,  ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης.

"Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για την τραγική της διαπραγμάτευση εδώ και έξι μήνες και για τα τραγικά της λάθη στην οικονομία.

Ούτε φυσικά σημαίνει η ψήφος μας πως είμαστε ήσυχοι πως με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου ξεπερνούμε αυτομάτως τα μεγάλα μας οικονομικά προβλήματα. Το αντίθετο: γνωρίζουμε πως η χώρα παραμένει στη ζώνη του κινδύνου και πρέπει όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κερδίσουμε το στοίχημα", προσέθεσε και έθεσε τέσσερα ζητήματα:

1.     Η κυβέρνηση να αισθανθεί τη συμφωνία κτήμα της. Κτήμα της είναι άλλωστε. Εκείνη τη διαπραγματεύτηκε, εκείνη τη συμφώνησε. Όσο παριστάνει ότι κρατάει τη μύτη της, ότι η συμφωνία της ξινίζει και της μυρίζει, τόσο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας. Ανάκαμψη με το στανιό δεν γίνεται!

2.     Να στρέψουμε το κέντρο βάρους της συζήτησης από τη διανομή εισοδήματος στην παραγωγή. Δεν έχει νόημα να μοιράζουμε τη φτώχεια τελικώς, αλλά να παράγουμε νέο εισόδημα. Και νέο εισόδημα θα παραχθεί μόνο με νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Ελληνικές και ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το δημόσιο δεν έχει δικά του χρήματα για σπουδαίες επενδύσεις. Υπενθυμίζω δε ότι το πρώτο εξάμηνο 2015 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 50% μικρότερες από τις επενδύσεις του αντίστοιχου εξαμήνου 2014.

3.     Να εργαστούμε με σύστημα, με ταχύτητα και με εθνική ενότητα. Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ένα ολόκληρο βουνό. Μετά την οπισθοδρόμηση του τελευταίου εξαμήνου, το κλείσιμο των τραπεζών και την ελεύθερη πτώση της πραγματικής οικονομίας, μόνο με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα καταφέρουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Και να κερδίσουμε το στοίχημα της χαμένης εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί από εδώ και πέρα.

4.     Να αφήσουμε αυτή τη συμφωνία, με τις όποιες λανθασμένες πτυχές της, να παραγάγει αποτελέσματα. Να υπάρχει δηλαδή επαρκής χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της συμφωνίας. Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτε. Το αντίθετο. Θα είναι υπονομευτική της προσπάθειας. Όχι μόνο γιατί οι εκλογές δεν παράγουν λεφτά, αλλά και γιατί στην παρούσα φάση είναι παράγων αστάθειας για την οικονομία. Λύσεις μπορούν και πρέπει να βρεθούν από την παρούσα Βουλή".

"Αρκετά λάθη έχουμε κάνει όλοι μας. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μένουμε στα μνημόνια μόνοι και δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη. Είναι η ώρα της ευθύνης, της ενότητας και της κοινής λογικής σε αυτόν εδώ τον τόπο. Αρκετά πια με τους πολιτικαντισμούς, με τους τακτικισμούς και με τις δημαγωγικές υπερβολές. Ας κάνουμε πράξη επιτέλους αυτό που όλοι μας συχνά διακηρύσσουμε. Ας βάλουμε πάνω από όλα την Ελλάδα. Και αν το κάνουμε πράξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε", κατέληξε.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών