Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

17:50 | 23/9/15
allages-sth-forologia-eisodhmatos-proanhggeile-h-hgesia-toy-ypoyrgeioy-oikonomikwn
Στα σκαριά νέα υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Σταθερότητα τραπεζών, ολοκλήρωση αξιολόγησης και ελάφρυνση του χρέους οι βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου. Χρόνο και χώρο για μεγάλες αλλαγές ζητά ο Τσακαλώτος. Διατηρεί τη θέση του στο ΣΟΕ ο Γ. Χουλιαράκης

H διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και η ανάληψη δράσεων για πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.

Κατά την άτυπη τελετή παράδοσης - παραλαβής - αφού επίσημη δεν υπήρξε - στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης παρουσίασαν τις άμεσες προτεραιότητες του προσεχούς διαστήματος.

Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε πως θα αναληφθούν δράσεις το συντομότερο δυνατόν για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νόυ προγράμματος, για να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για το χρέος.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η χώρα χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, αλλά και μέσω προώθησης πιο ριζοσπαστικών δράσεων στα υπουργεία και σε όλους τους τομείς, είτε αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τη διαφθορά, είτε την παιδεία και την υγεία.

Χρειάζεται χώρος και χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως ο Γ. Χουλιαράκης παραμένει και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης, λαμβάνοντας τον λόγο κατά την άτυπη παράδοση - παραλαβή, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα απέναντι στους δανειστές «είμαστε μπροστά, καθώς ως προς τον βαθμό υλοποίησης έχουμε καλύψει το 61% των απαιτούμενων δράσεων».

Περιγράφοντας τις επόμενες δράσεις, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης, με κλειδί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και την επιτάχυνση της άρσης των capital controls.

Ωστόσο ο κ. Χουλιαράκης έσπευσε να επισημάνει πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2015 θα είναι μικρότερη τελικά έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Έχουμε προχωρήσει, τόνισε, την υπουργική απόφαση για την περαιτέρω άρση των τραπεζικών περιορισμών και κυρίως των επιχειρηματικών, ενώ επόμενος στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη, είναι η  επιτάχυνση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως σε ό,τι αφορά την υγεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την ανάγκη πιο δίκαιης κατανομής φορολογικού βάρους, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων.

Υπό το πρίσμα αυτό προανήγγειλε αναθεώρηση και επισκόπηση του φόρου εισοδήματος, για να καταστεί πιο ευνοϊκός και να μπει φρένο σε άδικες και ξεπερασμένες, όπως τόνισε, ρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα προανήγγειλε και αλλαγές των φορολογικών συντελεστών για τον φόρο εισοδήματος ανάλογα με το εισόδημα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών