12:55 | 4/9/15
Κομβικός ο ρόλος του ΔΝΤ - Δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων το μείζον θέμα ελάφρυνσης του χρέους - Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και μέσο επιβράβευσης της Αθήνας από τους δανειστές για την απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας συμφωνίας
Ψηλά πλέον στην ατζέντα των δανειστών έχει τεθεί επισήμως το μείζον θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ένα θέμα - ταμπού μέχρι πρότινος, κυρίως για τους Ευρωπαίους.
Ο διάλογος για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους φαίνεται πως έχει για τα καλά ανοίξει, ακόμη κι αν καμία σχετική συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία μάλιστα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων, λόγω της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η νέα αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης που θα αναδείξει η κάλπη, όποια κι αν αυτή, αλλά και μέσο επιβράβευσης της Αθήνας από τους δανειστές για την ορθή και απόσκροπτη τήρηση, από την πλευρά της πρώτης, των όρων που συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει μπει δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων, κυρίως λόγω των ηχηρών παρεμβάσεων και ισχυρών πιέσεων που καταγράφονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τον πρώτο λόγο έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς με κάθε ευκαιρία σπεύδει να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν έχει προηγηθεί νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
"Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας", διεμήνυσε μόλις χθες - και σε όλους τους τόνους - ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
"Το λέμε εδώ και καιρό... Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας προϋποθέτει σημαντική ελάφρυνση χρέους", πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς η νέα ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί από μόνη της.
Μάλιστα ο Μάρεϊ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν θα πετύχει τελικά κάποια ελάφρυνση του χρέους της...
Ηχηρή παρέμβαση για το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους πραγματοποίησε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο CNBC δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητά του".
Η αμερικανική πλευρά ωστόσο δεν φαίνεται να μένει απλά... στις αισιόδοξες προβλέψεις και τις προσδοκίες για συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τελευταίες διαρροές - αν και διαψεύδονται έχουν σίγουρα τη συμασία τους - αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους, ώστε οι τελευταίοιι να τηρήσουν τη δέσμευση έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Κατά τη Σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ζητήσουν από το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πιο συγκρατημένοι οι Ευρωπαίοι
Λιγότερο ηχηρή, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση, κρίνεται και η στάση των Ευρωπαίων έναντι του ζητήματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί και ερωτηθείς για τη δυνατότητα να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε αισιόδοξος, διότι, όπως υπογράμμισε "είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη".
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα συμμετάσχει, τονίζοντας ότι "είναι βασικής σημασίας να το πράξει.
Πρόκειται για χρηματοοικονομική στήριξη και αποτελεί και συμμετοχή της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Για τους δυο αυτούς λόγους είναι μια εγγύηση, ένα στοιχείο ασφαλείας. Γι' αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει".
Πεπεισμένος ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα συμφωνήσουν σε έναν νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιενς Σπαν, τρανή απόδειξη πως το άλλοτε θέμα - ταμπού για το Βερολίνο έχει αρχίσει να καθίσταται μονόδρομος.
"Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να παραμείνει ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πρέπει να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση του χρέους" εξήγησε ο Σπαν, σε νέες δηλώσεις του στα μέσα της εβδομάδας.
"Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων", σημείωσε.
Σχετικές ετικέτες:αναδιάρθρωση χρέουςΔΝΤΟικονομία
Σχετικά άρθρα