Απόρρητο τηλεγράφημα: Πώς οι ΗΠΑ καθοδήγησαν τον Τσίπρα έναντι της Μέρκελ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Απόρρητο τηλεγράφημα: Πώς οι ΗΠΑ καθοδήγησαν τον Τσίπρα έναντι της Μέρκελ

23:22 | 26/9/15
aporrhto-thlegrafhma-pws-oi-hpa-kathodhghsan-ton-tsipra-enanti-ths-merkel

Στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον τον «καυτό» Ιούλιο - Τι αποκαλύπτει απόρρητο τηλεγράφημα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας

Το απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν καθοδήγηση στον Τσίπρα για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσει απέναντι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής". 

Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Οπως λέει είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να λειτουργήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευρύτερες συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (απέναντι στο Βερολίνο) όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στηριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Στο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι "η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων".

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους».... «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, υποβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης».

Τέλος, το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει πως «οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ετσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία»

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών