Εκλογές 2015: Oι κρίσιμες 15 ημέρες μετά την κάλπη - Τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εκλογές 2015: Oι κρίσιμες 15 ημέρες μετά την κάλπη - Τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση

12:47 | 14/9/15
ekloges-2015-oi-krisimes-15-hmeres-meta-thn-kalph-Ti-perimenei-th-nea-kybernhsh

Aγώνας δρόμου για την κατάρτιση των δύο προϋπολογισμών - Το στοίχημα του επόμενου υπουργού Οικονομικών έως το Eurogroup του Οκτωβρίου - Η μάχη για την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων και οι άγριες διαθέσεις των δανειστών

Σε μαραθώνιο, για την κατάρτιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2015, καθώς και του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016, θα πρέπει να επιδοθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τα χρονοδιαγράμματα θα είναι πιο ασφυκτικά από ποτέ, καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο - και διάδοχο σχήμα της ομάδας του υπηρεσιακού Γ. Χουλιαράκη - δεν θα έχει στη διάθεσή του παρά μόνο δύο εβδομάδες.

Μέσα σε 15 ημέρες από την 20ή Σεπτεμβρίου και έπειτα, ο αγώνας δρόμου θα είναι τουλάχιστον αμείλικτος, δεδομένου ότι οι δανειστές θα ζητήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής των δύο προϋπολογισμών στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Οι άγριες διαθέσεις των δανειστών επιβεβαιώθηκαν περίτρανα το περασμένο Σάββατο, όταν ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το πέρας του άτυπου Eurogroup του Λουξεμβούργου διεμήνυαν σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της νέας συμφωνίας και δη των όρων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων με στόχο τη μερική ελάφρυνση από τα σκληρά μέτρα του νέου μνημονίου καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη.

Δύο πολύ ευαίσθητα θέματα για τα οποία η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα είναι η αύξηση της  φορολογίας στους αγρότες και η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η μάχη για την αναζήτηση ισοδύναμων δεν θα είναι εύκολη.

Πέραν όλων των άλλων, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει σε δύο ακόμη καυτά μέτωπα, τα οποία δεν είναι άλλα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2015, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος, η αόριστη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το Σάββατο, πως η συζήτηση για την ελάφρυνσή του θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο, σίγουρα δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών