Η ανεργία ο πρώτος παράγοντας αύξησης των αυτοκτονιών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η ανεργία ο πρώτος παράγοντας αύξησης των αυτοκτονιών

19:41 | 9/9/15
i-anergia-o-protos-paragontas-afxisis-ton-aftoktonion

Ακολουθεί η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων

Η ανεργία είναι ο πρώτος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα και ακολουθεί η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει για το 2013 και το 2014 το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας «Κλίμακα», που είναι ο εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention - IASP).

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας, στις 10 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ότι από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώθηκε πως για το 2014 αποτράπηκαν 261 περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα από αυτοκτονίες όπως αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις Ιατροδικαστικές και Ανακριτικές Αρχές ανήλθε σε 508 για το έτος 2012, έναντι των 477 το 2011 (αύξηση 7%) ενώ οι αυτοκτονίες των αντρών υπερτερούν των γυναικών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επισημαίνει ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο. Η αναλογία των αυτοκτονιών είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνδρες άνω των 70 ετών, ενώ παρουσιάζεται αυξητική τάση στους νεότερους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν τώρα ομάδα υψηλού κινδύνου. Μια προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στο γενικό πληθυσμό, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15-29 ετών. Παράλληλα, το 75% των αυτοκτονιών αφορούν μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες. Ο δείκτης «παγκόσμιας» θνητότητας είναι 16 ανά 100.000 άτομα και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα. Τέλος οι πιο κοινές μέθοδοι αυτοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κατάποση φυτοφαρμάκων, ο απαγχονισμός και τα πυροβόλα όπλα.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Αυτοκτονίας το μήνυμα που στέλνει σε κάθε κατεύθυνση είναι σε ελεύθερη απόδοση «Προσεγγίστε και Σώστε Ζωές» (Reaching Out and Saving Lives). Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην προσέγγιση του ατόμου σε κίνδυνο και στην προσπάθεια στήριξής του καθώς και στα προληπτικά εκείνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τις ευάλωτες, σε αυτοκτονικές τάσεις, ομάδες πληθυσμού (π.χ. κρατούμενοι, πρόσφυγες, μετανάστες, σεξουαλική διαφορετικότητα κλπ.), με τη διαφορά ότι η προσέγγιση πρέπει να γίνεται ενεργητικά.

Η ενεργητική προσέγγιση προϋποθέτει εμπλοκή στο πρόβλημα με υποστηρικτικό και όχι επικριτικό τρόπο. Η απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας ενώ αντίθετα η ισχυρή κοινωνική σύνδεση είναι προστατευτική. Κατά τον ΠΟΥ, η αυτοκτονία είναι μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε χώρες με υψηλό εισόδημα και μία αναδυόμενη απειλή για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών