13:44 | 16/9/15
«Το μόνο που ζητούμε είναι δικαιοσύνη στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών» λένε οι φιλόλογοι
Απάντηση σε δηλώσεις της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας δίνουν προσφεύγοντες φιλόλογοι με ανακοίνωσή τους στην οποία επισημαίνουν πως «είναι απαράδεκτο και κατακριτέο Υπουργός να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις και να προτρέπει συναδέλφους μας να στραφούν εναντίον τους».
Οι προσφεύγοντες φιλόλογοι υπογραμμίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο σπέρνει τη διχόνοια στον εκπαιδευτικό κλάδο. «Πολλοί εξ ημών είμαστε άνεργοι και το μόνο που ζητούμε είναι Δικαιοσύνη στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Δε νοείται, επομένως να μας κατηγορείτε και να μας στοχοποιείτε, επειδή ακολουθήσαμε τη νομική οδό, αλλά ούτε και να προδικάζετε το αποτέλεσμα μιας Δίκης, η οποία ακόμα δεν έχει διεξαχθεί, χωρίς να ακούσετε προηγουμένως τα επιχειρήματά που βασίζονται στο Νόμο. Εμείς, άλλωστε, ακολουθώντας τη νομική οδό, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε στραφεί εναντίον συναδέλφων μας, τους οποίους μάλιστα σεβόμαστε απόλυτα, αλλά διεκδικούμε το έννομο συμφέρον, όπως ο Νόμος και το Σύνταγμα ορίζουν. Ως νομικός, άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά πως έχουμε αυτό το δικαίωμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
«Αξιότιμη Κ. Υπουργέ
Επιθυμούμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις με αφορμή τις δηλώσεις σας στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε στα ΜΜΕ στις 10/09/2015. Οι δηλώσεις αυτές υποκινούν επιθέσεις κάθε είδους κατά όσων στράφηκαν στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν σύμφωνα με την απόφαση 527/2015 της Ολομ. του ΣτΕ, ανάμεσα τους και εμείς.
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην προαναφερόμενη συνέντευξη, έχουμε να επισημάνουμε και να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
1. Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο Υπουργός να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις και να προτρέπει συναδέλφους μας να στραφούν εναντίον μας. Με αυτόν τον τρόπο σπέρνει τη διχόνοια στον εκπαιδευτικό κλάδο. Πολλοί εξ ημών είμαστε άνεργοι και το μόνο που ζητούμε είναι Δικαιοσύνη στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Δε νοείται, επομένως να μας κατηγορείτε και να μας στοχοποιείτε, επειδή ακολουθήσαμε τη νομική οδό, αλλά ούτε και να προδικάζετε το αποτέλεσμα μιας Δίκης, η οποία ακόμα δεν έχει διεξαχθεί, χωρίς να ακούσετε προηγουμένως τα επιχειρήματά που βασίζονται στο Νόμο. Εμείς, άλλωστε, ακολουθώντας τη νομική οδό, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε στραφεί εναντίον συναδέλφων μας, τους οποίους μάλιστα σεβόμαστε απόλυτα, αλλά διεκδικούμε το έννομο συμφέρον, όπως ο Νόμος και το Σύνταγμα ορίζουν. Ως νομικός, άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά πως έχουμε αυτό το δικαίωμα.
2. Μετά την ομόφωνη απόφαση (527/2015) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι διορισμοί μπορούν να γίνουν μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα την επαγγελματική μας περιθωριοποίηση παρά την επιτυχία μας στον αδιάβλητο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
3. Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το Υπουργείο είχε ενημερωθεί και είχε το χρόνο να πράξει τα δέοντα. Είχαν γίνει πολλές συναντήσεις, παρουσία του δικηγόρου μας, και γνώριζε ότι η μοναδική λύση ήταν οι προσφυγές, αν το Υπουργείο δεν ακολουθούσε τις επιταγές του Συντάγματος. Δεν μπορεί επομένως να κατηγορεί αθώους πολίτες για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο, αφού οι αρμόδιοι δεν έπραξαν τις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση των κατ’ εξακολούθηση αβλεψιών του παρελθόντος, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, οι οποίες βασίστηκαν σε Νόμους που το ίδιο το Κράτος θέσπισε και σε επίσημες και αναμφισβήτητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
4. Σε μια χώρα όπου παραβλέπεται η Νομοθεσία και το Σύνταγμα, είναι λογικό και επόμενο οι πολίτες να φέρουν το δικαίωμα της δικαστικής προσφυγής, προκειμένου να δικαιωθούν.
5. Τα κενά στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης στάσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, διότι δεν είχε την τόλμη να λειτουργήσει σύμφωνα με τη νομιμότητα. Τα δάκρυα εκ των υστέρων είναι ύποπτα και ψεύτικα. Ας το γνωρίζει ο κάθε γονιός. Ας μάθει επιτέλους την αλήθεια, αφού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είμαστε αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Τα ψεύδη πρέπει να αποκαλυφθούν και να επικρατήσει η νομιμότητα και η αξιοκρατία.
6. Ως Έλληνες πολίτες έχουμε έννομο συμφέρον να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, διότι το Υπουργείο καταστρατηγεί νομικές παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες ο αναπληρωτής οφείλει να είναι επιτυχών σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
7. Το Υπουργείο υποχρεώνεται να ακολουθήσει το Σύνταγμα και τις νόμιμες διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των πινάκων των αναπληρωτών του έτους 2015-2016 και όχι να παρεμβαίνει έμμεσα και προβοκατόρικα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
8. Είμαστε αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με παιδαγωγική και γνωστική κατάρτιση και έχουμε ως γνώμονα και οδηγό τα επιχειρήματα και την αγάπη προς την εκπαίδευση, τον Άνθρωπο. Ως εκ τούτου, δεν μας αρμόζει η συμμετοχή στον άστοχο πόλεμο που σκεφτήκατε να προξενήσετε. Δεν συμμετέχουμε σε εχθροπραξίες που δημιουργούν εντυπώσεις και μόνο. Άραγε, ποιους θέλετε να πείσετε; Εμείς συμμετέχουμε αποκλειστικά στον διάλογο που οδηγεί σε νόμιμες αποφάσεις, όπως επιτάσσει το ΣτΕ. Ως αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με παιδαγωγική επάρκεια δεν θα ενδώσουμε σε υβριστικές αναφορές ούτε σε λεκτικές ανούσιες επιθέσεις, αφού για εμάς, σύμμαχός μας είναι η Αξιοκρατία και η διαμόρφωση προσωπικοτήτων με κριτική σκέψη. Οφείλατε, ως δημόσιο πρόσωπο, να δείχνατε τη δέουσα προσοχή και ψυχραιμία, οφείλατε - μέχρι το αποτέλεσμα της Δίκης - να ήσασταν ουδέτερη και αποστασιοποιημένη.
Κ. Υπουργέ, επιτέλους, πρέπει στο Υπουργείο Παιδείας να κυριαρχήσει η Δικαιοσύνη, αρχής γενομένης από την αποκατάσταση των Επιτυχόντων ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ο αποχωρών Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της δίκης στις 6/6/2014 για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και ήταν αυτός που υπέγραψε την απόφαση 527/2015, με μελανά χρώματα σκιαγράφησε και την κατάσταση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης λέγοντας: «Κανένα μέτρο οικονομικό, καμία ανάπτυξη, καμία έξωθεν βοήθεια δεν πρόκειται να ανακόψει την καθοδική πορεία των πραγμάτων, αν μείνει άθικτος ο κόσμος των εσφαλμένων νοοτροπιών... Η εικόνα που αποκομίσαμε από τον φάκελο των υποθέσεων αλλά και από τις δίκες πιστοποιούν ότι η ελληνική διοίκηση οδηγήθηκε σε μια κατάσταση, που αδυνατεί να υποστηρίξει τους σκοπούς του Κράτους, δεδομένου ότι καθοδόν και με τη συνέργεια της Πολιτικής, οργανώθηκε με αρχές αυτοπροστασίας του προσωπικού της, κεκαλυμμένες με τον μανδύα της δημοκρατικής αρχής. Με αλλεπάλληλους νόμους δημιουργήθηκε αχλύς περί την αποστολή και τη σπουδαιότητα της διοικήσεως με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από τους κλασσικούς αρχιτέκτονες των σύγχρονων διοικήσεων».
Σχετικά άρθρα