Κλειδώνει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου η λίστα με τα προαπαιτούμενα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κλειδώνει στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου η λίστα με τα προαπαιτούμενα

10:43 | 25/9/15
kleidwnei-sto-eurogroup-ths-5hs-oktwvrioy-h-lista-me-ta-proapaitoumena-gia-thn-ektamieysh
Χωρίς οριστικές αποφάσεις το Euro Working Group της Πέμπτης. Τα πρώτα δείγματα γραφής του προϋπολογισμού του 2016 παρουσίασε στους Ευρωπαίους η Αθήνα. Ποια μέτρα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ

Διεξοδική ανάλυση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αναφορικά με τα προπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα για να ξεκλειδώσει η δόση των 3 δισ. ευρώ, έλαβε χώρα στο Euro Working Group, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τέθηκε η λίστα των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί, καθώς η τελική της μορφή αναμένεται να κλειδώσει στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές στην ελληνική πλευρά πως χωρίς τα προαπαιτούμενα, δεν έχει εκταμίευση δόσης, ενώ απηύθυναν αυστηρές συστάσεις να επιταχύνει κάθε προσπάθεια για εφαρμογή των συμφωνηθέντων η Αθήνα, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, λόγω εκλογών.

Στο σημερινό Euro Working Group - το πρώτο, επί της ουσίας, crash test για τη νέα κυβέρνηση, σε επίπεδο οικονομίας - την Ελλάδα εκπρόσωπησε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο κ. Κουτεντάκης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, έχει δώσει το παρών και σε πρότερη συνεδρίαση του Euro Working Group, όσο η χώρα τελούσε υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Φρ. Κουτεντάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016.

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή - αλλά και να παρουσιαστεί στο Eurogroup που συνεδριάζει την ίδια ημέρα - στις 5 Οκτωβρίου.

Ψηλά στη λίστα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση - σε υποδόσεις - της δόσης των 3 δισ. ευρώ, φιγουράρουν:

- Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% για ΦΠΑ στα νησιά
- Ριζικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων
- Εφαρμογή νέου συστήματος κατασχέσεων για οφειλέτες του δημοσίου
- Συγχώνευση του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
- Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
- Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό ζήτημα, αν και απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, δεν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, αφού δεν ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών