16:48 | 18/9/15
Τα διαρκή ελλείμματα που δημιουργούν τα ασφαλιστικά ταμεία και η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων καθιστούν αναπόφευκτες τις νέες περικοπές στις συντάξεις - Το σχέδιο της Επιτροπής Σοφών για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Αναπόφευκτες θεωρεί η Επιτροπή Σοφών, που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα από 5-7%. Αιτία τα ελλείμματα που δημιουργούν συνέχεια οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τα οποία οι «θεσμοί» απαιτούν να καλυφθούν άμεσα.
Η εύρεση ισοδύναμων μέτρων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, συνεπώς η Επιτροπή έχει αναλάβει τον. άχαρο ρόλο να προετοιμάσει σχετικά με τις αναγκαστικές περικοπές, την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή της, από την 1.1.2016 και μετά. Ήδη πάντως από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο «χορός» των περικοπών κατά 5% τουλάχιστον, στα 11 Ταμεία που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑ, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, για να περιοριστούν τα ελλείμματά τους.
Οι περικοπές αυτές θα επηρεάσουν τους περίπου 122.000 συνταξιούχους των Ταμείων αυτών (ένστολοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αρτοποιοί, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, πρώην ναυτικοί και τεχνικοί τύπου). Ακολούθως, εκτιμάται ότι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα απαιτηθεί μια νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις ύψους 7%, μιας και θα τεθεί σε εφαρμογή αναγκαστικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το ΕΤΕΑ, από τον Οκτώβριο και μετά. Το Ταμείο είναι γνωστό ότι καταγράφει έλλειμμα 326 εκατ. ευρώ και η αντιμετώπισή του, εάν δεν γίνει με την εύρεση κάποιων άλλων ισοδύναμων μέτρων, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα «οριζόντια» περικοπή για όλες τις επικουρικές συντάξεις.
Η ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης, αναμένεται να προκαλέσει σε πρώτη φάση μείωση και του ποσοστού αναπλήρωσης στα επίπεδα του 70%, για τον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης, από εδώ και στο εξής. Με δεδομένο ότι σήμερα ο μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης στην Κοινωνική Ασφάλιση κυμαίνεται στα επίπεδα του 78%, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα επιφέρει μειώσεις στις νέες συντάξεις, που θα χορηγηθούν από το 2016 και μετά.
Σχετικά άρθρα