17:16 | 7/9/15
Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής ενστάσεων και αιτημάτων
Αύριο αναμένεται να συνεχιστεί, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης της δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, με την διαδικασία να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της υποβολής ενστάσεων και αιτημάτων.
Μετά από δώδεκα συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου, σε καμία από τις οποίες δεν παραβρέθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η πλειονότητα των βουλευτών της, πρώην και νυν, η διεξαγωγή της εξακολουθεί να προσδιορίζεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή νέας αίθουσας στο Εφετείο, ώστε με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης να διατεθεί ο νέος αυτός χώρος και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες για την ιστορική διαδικασία. Το αίτημα για τη μεταφορά της δίκης που τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή και βρήκε σύμφωνη την Υπεράσπιση, απασχόλησε το δικαστήριο σε αρκετές συνεδριάσεις. Η μεταφορά της δίκης υποστηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τοπικούς φορείς της περιοχής, καθώς σε κάθε συνεδρίαση κλείνουν δρόμοι γύρω από τις φυλακές οι οποίες γειτνιάζουν με σχολεία.
Μέχρι στιγμής, η πλέον σημαντική απόφαση που έχει λάβει το δικαστήριο, πλην αυτών που αφορούν ζητήματα για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και τεχνική υποστήριξη ώστε να καταγράφεται η διαδικασία, για την τήρηση πρακτικών, ήταν αυτή της 29ης Ιουνίου, οπότε και έκρινε πως η Πολιτική Αγωγή δεν δικαιούται να παρίσταται κατά της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και όσων εκ των κατηγορουμένων δικάζονται μόνο για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Το θέμα τέθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων βουλευτών και έγινε δεκτό από το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, που ζήτησε να αποβληθεί η πολιτική Αγωγή για όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται μόνο για εγκληματική οργάνωση.
Η απόφαση του δικαστηρίου πρακτικά στερεί από τα θύματα επιθέσεων να διεκδικήσουν αστική αποζημίωση από όλους τους κατηγορουμένους και απαγορεύει στην Πολιτική Αγωγή να εξετάσει τα μέλη της ηγετικής ομάδας τόσο για την δολοφονία Φύσσα όσο και για τις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων ψαράδων.
Υπενθυμίζεται ότι για την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής δικάζονται συνολικά 68 κατηγορούμενοι (παραπέμφθηκαν 69 αλλά ένας όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο έχει αποβιώσει), οι οποίοι είναι οι:
Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Πλην των πρώτων ημερών που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αρκετοί από τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και σε μία συνεδρίαση ο Μιχάλης Αρβανίτης, η δίκη το διάστημα του καλοκαιριού διεξαγόταν απόντων των περισσότερων εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκπροσωπούνταν από τους συνηγόρους τους.
Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας έδρας είναι η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή εισαγγελέα τον Στέλιο Κωσταρέλλο.
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος Ρουπακιάςδίκη Χρυσής Αυγήςδολοφονία Παύλου Φύσσαεγκληματική οργάνωσηΚοινωνίαΚορυδαλλόςΠαύλος ΦύσσαςΠολιτικήφυλακές ΚορυδαλλούΧρυσή Αυγή
Σχετικά άρθρα