Τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα κοιτά ο Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα κοιτά ο Τσίπρας

10:59 | 26/9/15
tis-isorropies-se-kyvernhsh-kai-komma-koita-o-tsipras

Η "εμπειρία" της επτάμηνης διακυβέρνησης μετά και τις περιπτώσεις των Γιάννη Βαρουφάκη, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας οδηγεί, πλέον τον Αλέξη Τσίπρα να μην αφήνει τίποτα στην τύχη - Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα

Να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα προκειμένου να αποφύγει «κακοτοπιές» και «παραφωνίες» που κόστισαν ακριβά στην προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του και βάζοντας «κανόνες καλής συμπεριφοράς».

Τα τηλε-παράθυρα αποτελούν παρελθόν για τους υπουργούς του Αλέξη Τσίπρα με ένα εμπάργκο, το οποίο ο υπεύθυνος υπουργός Επικρατείας για το κυβερνητικό έργο Αλέκος Φλαμπουράρης, αναλαμβάνει την ευθύνη να εφαρμόσει.

Ακόμα και το «χαρτί» του ανασχηματισμού επιστράτευσε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ουσιαστικά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πως όποιος μέσα στο εξάμηνο δεν πετύχει τους μετρήσιμους στόχους και δεν βρεθεί μέσα στα χρονoδιαγράμματα θα χάσει το χαρτοφυλάκιο του.

Έχοντας αφήσει ήδη πίσω του την ιστορία με τον Δημήτρη Καμμένο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως οι μόλις 155 βουλευτές που διαθέτει δεν του δίνουν περιθώρια για απώλειες.  Ακόμα και οι κόντρες των ΑΝΕΛ προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα μιας και ο κυβερνητικός εταίρος δείχνει να είναι ευάλωτος στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή του να τοποθετήσει τον Νίκο Βούτση επικεφαλής στο προεδρείο της Βουλής. Παλαιό κομματικό στέλεχος, που εμπνέει το σεβασμό σε όλους, με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία γνωρίζει καλά να διαχειρίζεται τις κρίσεις μέσα στην Ολομέλεια.

Από την άλλη πλευρά οι «53+» μπορεί να τηρούν στάση αναμονής και να δίνουν χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως οι προειδοποιήσεις τους από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή για το αριστερό πρόσημο που πρέπει να έχουν τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, τα ισοδύναμα και η ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα στο τραπέζι και αναμένεται να αναδειχθούν στο Συνέδριο της Άνοιξης.

Κανείς δεν ξεχνάει πως τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που έχει επιλέξει να απέχει, εξακολουθούν να μετέχουν και να ηγούνται της κίνησης. Το παράλληλο πρόγραμμα και η συζήτηση των ανοιχτών θεμάτων του μνημονίου, άλλωστε αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα της διαπραγματευτικής τακτικής του υπουργού Οικονομικών.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής προς το εσωτερικό του κόμματος θα δείξει ο Αλέξης Τσίπρας προχωρώντας άμεσα στην κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων στη Βουλή που αποτέλεσαν και προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεραιότητα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί στο νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες το οποίο έχει περάσει ήδη και από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και έχει μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό.

Θα ακολουθήσουν τα νομοθετήματα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καπνικών, ρυθμίσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, η επιλογή των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ και την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού οριστεί ο γραμματέας και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα επανακαθοριστούν οι όροι λειτουργίας και ο τρόπος δράσης των βουλευτών τόσο στις συζητήσεις των νομοσχεδίων όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση κομβικής σημασίας για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, αλλά και της τήρησης των ισορροπιών θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 10-11 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών