14:24 | 1/9/15
Κλείνει το ιστορικό «Μιχαλοπούλειον» στον Πειραιά
Ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία βάζει λουκέτο έπειτα από 83 χρόνια λειτουργίας, λόγω οικονομικής κρίσης. Συγκινημένος, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου, Ευάγγελος Πλαφουτζής, κάνει λόγο για οριστική απόφαση, τονίζοντας ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν «το κερασάκι στην τούρτα».
Ο λόγος της απόφασης, όπως εξηγεί ο κ. Πλαφουτζής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η οικονομική κρίση. «Η επιβολή του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα» σημειώνει, ενώ ήδη το εκπαιδευτήριο είχε δεχθεί πολύ μεγάλη πίεση από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το κλείσιμο των τραπεζών. Η διαρροή των μαθητών, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. «Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε 600 μαθητές. Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 200» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του σχολείου, γιος της ιδρύτριας, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτήριο από το 1969.
Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της, όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό στίβο.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του '30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική του ονομασία: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου-Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα, το σχολείο θα μετονομαστεί σε «Μιχαλοπούλειον» από το πατρώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών.
Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειο περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος, επίσης, παύει να λειτουργεί. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από 60 οικογένειες. «Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της, ότι το συγκεκριμένο μέτρο (σ.σ. της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%) θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες».
Την ίδια ώρα, το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να παραμένει ανοικτό. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εξέδωσε χθες εγκύκλιο, με την οποία παρατείνει κατά οκτώ ημέρες την προθεσμία υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι το μέτρο της επιβολής του ΦΠΑ να «παγώσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την έκδοση της οποίας, όμως, απαιτείται διακομματική συναίνεση.
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΕλλάδαιδιωτικά σχολείαιδιωτική εκπαίδευσηΦΠΑ
Σχετικά άρθρα