Εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ: Οι καραμανλικοί και όλοι οι άλλοι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ: Οι καραμανλικοί και όλοι οι άλλοι

10:12 | 5/10/15
eklogh-neoy-proedroy-sth-nd-oi-karamanlikoi-kai-oloi-oi-alloi

Η κούρσα της διαδοχής ξεκινά κι επισήμως σήμερα, με την ανακήρυξη των τεσσάρων τελικά υποψήφιων, Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη - Το παρασκήνιο με επίκεντρο τον πανίσχυρο εσωκομματικά καραμανλικό παράγοντα

Η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία ξεκινά κι επισήμως σήμερα, με την ανακήρυξη των τεσσάρων τελικά υποψηφίων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή: Του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με επίκεντρο τον πανίσχυρο εσωκομματικά καραμανλικό παράγοντα, στον οποίο στρέφουν όλοι τα βλέμματα και πάλι εν όψει της κάλπης: Η βάση της κεντροδεξιάς είναι σε σημαντικό βαθμό καραμανλική και αυτό θεωρείται πως έπαιξε κρίσιμο ρόλο το 2009.

Τότε ουκ ολίγοι καραμανλογενείς βουλευτές είχαν ταχθεί με τη θεωρούμενη ως φαβορί Ντόρα Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής είχε τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τους υποψήφιους. Όμως το “βαθύ καραμανλικό κράτος” στο κόμμα της ΝΔ είχε ταχθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, λόγω αντιμητσοτακικών αντανακλαστικών. Η στάση των Πέτρου Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα Σταϊκούρα, θεωρήθηκε στη συνέχεια καθοριστική.

Αυτή τη φορά όμως ο κ.Καραμανλής φέρεται να είπε στον κ.Μεϊμαράκη, που ζητούσε επιμόνως τη στήριξη του, να προχωρήσει. Αντίθετα συνέστησε στον κ.Τζιτζικώστα να μη βιαστεί, με κύριο επιχείρημα το κώλυμα εκλογής του στη Βουλή μέχρι το 2019.

Γιατί ο Τζιτζικώστας πήρε το ρίσκο. Τι συνέβη με Μητσοτάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε αποφασίσει να πάρει το ρίσκο προτού επισκεφθεί τον κ.Καραμανλή, από τον οποίο ζήτησε συμβουλές μάλλον παρά χρίσμα. Και την απόφαση αυτή να είναι υποψήφιος ανακοίνωσε την απόφαση του το ίδιο βράδυ, προκαλώντας εκνευρισμό σε καραμανλικά στελέχη και οργή στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη.

Την ενόχληση του δεν έκρυψε στη συνέχεια κατά την παρουσίαση της δικής του υποψηφιότητας και ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης, ο οποίος φέρεται να υποπτεύεται διπλό καραμανλικό παιχνίδι με απώτερο στόχο να βρεθεί ο κ.Μητσοτάκης στην τρίτη θέση- αν και μία διάσπαση της καραμανλικής ψήφου μπορεί να επιφέρει βέβαια απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Μητσοτάκης κατά πληροφορίες δυσκολεύτηκε να βρει τις 50 υπογραφές μελών της πολιτικής επιτροπής για να θέσει υποψηφιότητα, λόγω της άρνησης των καραμανλικών να τον στηρίξουν. Αντίστοιχα ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος επίσης ζήτησε να επισκεφθεί τον κ.Καραμανλή για να δείξει ότι πλέον αποτελεί “συστημικό παίκτη” στη ΝΔ όπου θεωρείται “ξένο σώμα”, γνώριζε ότι το καραμανλικό στρατόπεδο ήταν κάθετα αρνητικό σε μία υποψηφιότητα του. Όπως και σε αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη που όμως το τόλμησε χωρίς να συνεννοηθεί με τον πολιτικό του φίλο, προσβλέποντας σε μία αξιοπρεπή επίδοση που θα του επιτρέψει να είναι εκείνος το πρόσωπο της σκληρής δεξιάς πτέρυγας την επόμενη ημέρα.

Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα θεωρούν πάντως ότι τον ενισχύει το να εμφανίζεται ως το πρόσωπο που απευθύνεται μεν στην καραμανλική βάση (αλλά λόγω οικογενειακών καταβολών και στη σκληρή δεξιά, σε αυτό δε οφείλεται περισσότερο από ό,τι στην κόντρα με τον κ.Μεϊμαράκη η στήριξη που του προσφέρουν σαμαρικοί βουλευτές όπως η Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Νότης Μηταράκης), αλλά χωρίς δαχτυλίδι και χωρίς την υποστήριξη του καραμανλικού συστήματος.

Συστήματα και ενότητα

Είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι; Το βέβαιον είναι πως εάν ο κ.Τζιτζικώστας έστω υπονοήσει πως έχει παρασκηνιακή υποστήριξη, θα λάβει σκληρή απάντηση από το στενό καραμανλικό πυρήνα, που σε αντίθεση με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν θα εμφανιστεί ποτέ διασπασμένος και δε συνηθίζει να παρεμβαίνει ευθέως.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής έσπευσε μόλις κυκλοφόρησαν φήμες περί ενδεχόμενης υπογραφής του στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα να ξεκαθαρίσει με δήλωση του ότι δε στηρίζει κανέναν υποψήφιο- χωρίς πάντως να αδειάσει ευθέως τον 37χρονο περιφερειάρχη.

Η βάση της κεντροδεξιάς παραμένει σε κάθε περίπτωση κατά πλειοψηφία καραμανλική, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι είναι ελεγχόμενη, ενώ με τη διαδικασία της ανοιχτής εκλογής το πιο σημαντικό είναι εν τέλει ποιοι και πόσο θα πάνε στην κάλπη.

Η πλευρά Μεϊμαράκη, που απολαμβάνει τη στήριξη πολλών καραμανλικών βουλευτών και φέρεται σταθερά ως η πιο ενωτική υποψηφιότητα, προφανώς θα επιθυμούσε και μία δημόσια τοποθέτηση του κ.Καραμανλή, ωστόσο καθώς ο πρώην πρωθυπουργός λειτουργεί ως ενοποιητικός παράγοντας στη ΝΔ κάτι τέτοιο φέρεται απίθανο. Άλλωστε ακόμη και ακραιφνείς καραμανλικοί. όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, προβληματίζονται με το γεγονός ότι ο κ.Μεϊμαράκης (με τον οποίο είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καθόλου καλές προσωπικές σχέσεις) θέλει να εμφανίζεται ως ο έχων το χρίσμα από τον ίδιο τον κ.Καραμανλή.

Στον οποίο είναι βέβαιον πως θα απευθυνθεί η παράταξη την επόμενη ημέρα όποιος και να είναι ο νέος αρχηγός προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα, ενώ πολλοί στο κόμμα ακόμη πιστεύουν ή ευελπιστούν πως κάποτε θα επιστρέψει.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών