Επτά κριτήρια για διαγραφή χρεών - Ποιες οφειλές μπορούν να σβηστούν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επτά κριτήρια για διαγραφή χρεών - Ποιες οφειλές μπορούν να σβηστούν

11:54 | 15/10/15
epta-krithria-gia-diagrafh-xrewn-poies-ofeiles-mporoun-na-svhstoun.
Σε διαγραφή χρεών στην Εφορία μέχρι 20.000 ευρώ για τα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης - Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο και να πληροί 7 συγκεκριμένα κριτήρια

Τη διαγραφή φορολογικών χρεών ύψους έως και 20.000 ευρώ ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ωφελημένοι από το μέτρο -"σεισάχθεια" το χαρακτήρισε ο ίδιος- είναι όσοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία αλλά ούτε και εισόδημα.

Ο κ. Αλεξιάδης ουσιαστικά έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις διατάξεις του τροποποιημένου "νόμου Κατσέλη", οι οποίες περιλαμβάνονται στο κείμενο του τρίτου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους, γίνεται χρήση διατάξεων που υπάρχουν στον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη και πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για χρέη προς Δημόσιο Τράπεζες κλπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στη Σεισάχθεια αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 20.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για τη διαγραφή των οφειλών είναι τα εξής:

-Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία.
-Να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια.
-Να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ.
-Να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους.
-Να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του.
-Το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ
-Να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή των χρεών του.

Αναλυτικότερα, για να μπορέσει να υπαχθεί κανείς στη σχετική διάταξη, θα πρέπει ο οφειλέτης να μην έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητη περιουσία, να μην έχει κάνει καμία πράξη διάθεσης περιουσίας τα τελευταία τρία χρόνια, να μην έχει στην κατοχή του άλλα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ως 1.000 ευρώ.

Πέραν τούτου, θα πρέπει να μην έχει κανένα εισόδημα ένα χρόνο πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο για τη διαγραφή του χρέους και να μην υπάρχει ενυπόθηκο δάνειο στο όνομά του. Επιπλέον, το ύψος των χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, για τα οποία θα πρέπει να έχει δείξει καλή πρόθεση για συνεργασία με τις τράπεζες ως προς την αποπληρωμή τους.

Ο ειρηνοδίκης, εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις και εφόσον οι δανειστές δεν τις αμφισβητούν, μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Με την απόφαση αυτή αυτόματα αναστέλλονται τα πάσης φύσεως διωκτικά μέτρα.

Η διάρκεια της απαλλαγής είναι 18 μήνες και στο διάστημα αυτό αναστέλλονται τα πάσης φύσης ατομικά διωκτικά μέτρα.

Ο οφειλέτης μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει εάν μεταβληθούν τα περιουσιακά ή εισοδηματικά στοιχεία, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του να ενημερώνει ανά τρίμηνο της γραμματεία του Ειρηνοδικείου όπου τηρείται ο φάκελός του.

Μετά το τέλος του 18μηνου και εφόσον η οικονομική του κατάσταση παραμένει σε δυσχερή θέση, τότε απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των χρεών.

Πηγή: Έθνος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών