11:08 | 28/10/15
Με ένα "ναρκοπέδιο" μοιάζει το τοπίο για το Μέγαρο Μαξίμου - Τα θέματα "αγκάθια" δεν λένε να κλείσουν, ενώ από την άλλη ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά
Ένας ακόμα αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση που καλείται, πλέον μέσα σε πολύ λίγες ημέρες να πετύχει πάρα πολλά. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα έχει ήδη τεθεί από το Βάλντις Ντομπρόβσκις: Υλοποίηση προαπαιτουμένων, ολοκλήρωση αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο κούρεμα τραπεζών.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στη δόση των 2 δισ. ευρώ, που όπως όλα δείχνουν, είναι δύσκολο να καταβληθεί πριν το τέλος του μήνα.
Προαπαιτούμενα
Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο με την μορφή του επείγοντος και θα περιέχει μια σειρά από ρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν με το πρώτο πακέτο μέτρων. Αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, κάποια ασφαλιστικά θέματα και ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση της αγοράς ενέργειας με εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Εκεί μπορεί να συμπεριληφθεί και η νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η εκχώρηση της παραθαλάσσιας έκτασης των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, μέτρο το οποίο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αποσυνδέοντάς τη από την διαχείριση της ακίνητης περιουσία του ΟΛΠ.
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Την Πέμπτη θα κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν μέσα σε αυτό να υπάρχει και ένα βασικό πλαίσιο για το θέμα των κόκκινων δανείων και τα ανοιχτά ζητήματα να καλυφθούν με υπουργική απόφαση μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμα το αν θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν στη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ή αν πρέπει οι ιδιώτες να έχουν δικαίωμα να εξαντλήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις αυξήσεις και το υπόλοιπο να το καλύψει το ΤΧΣ.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση επιθυμεί την επιβολή του πλαφόν ώστε το κράτος να έχει σίγουρη παρουσία στην νέα κεφαλαιακή δομή των τραπεζών.
ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, εκτιμούσε στο NEWS 247, πως η τελική λύση θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Είναι δεδομένο πως η ελληνική πλευρά επιμένει στον κλιμακωτό συντελεστή 0%, 6%, 13%. Ξεκάθαρο είναι για το Μέγαρο Μαξίμου πως σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να φτάσουν τη διαπραγμάτευση στα άκρα θέτοντας το δίλημμά ή 23% ή 0% τότε ο μηδενικός συντελεστής θα είναι η ελληνική επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση το μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξεύρεση των ισοδυνάμων που φτάνουν περίπου τα 300 εκατ. ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:Κόκκινα δάνειακυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑΦΠΑ
Σχετικά άρθρα