13:14 | 14/10/15
Πώς ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που περνά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας οδηγεί σε γεωμετρική συρρίκνωση του ύψους της συνταξιοδότησης. Τι προβλέπει η επιτροπή Σοφών
H αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού όλων των συντάξεων, είτε καταβάλλονται ήδη, είτε πρόκειται να καταβληθούν στο μέλλον, οδηγεί σε μια καθολική μείωση των συντάξιμων αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους, παλαιούς και νέους. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την μεταρρύθμιση Ασφαλιστικό, που αύριο πρόκειται να δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ουσιαστικά όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα προταθεί, σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύουν στο εξής, θα οδηγήσουν σε όλο και πιο μικρές συντάξεις. Έτσι, ευελπιστεί η Επιτροπή να διασώσει το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που επηρεάστηκε αρνητικά λόγω παρατεταμένης κρίσης, που συνοδεύτηκε από τεράστια αύξηση της ανεργίας, σημαντική μείωση των μισθών και γιγάντωση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Το πόρισμα εκτιμάται ότι θα προτείνει παρεμβάσεις που επηρεάζουν το σύνολο του μοντέλου Κοινωνικής Ασφάλισης που θα επικρατήσει στη χώρα από εδώ και στο εξής, στη βάση της δημιουργίας ενός Ταμείου - μαμούθ, που θα λειτουργεί ως Ενιαίος Φορέας Απονομής Συντάξεων. Το Ταμείο που θα κληθεί να αναλάβει αυτό τον κομβικό ρόλο, αναμένεται να είναι κατά πάσα πιθανότητα, το ΙΚΑ και στο οποίο πρόκειται να ενσωματωθούν οι φορείς κύριας, επικουρικής σύνταξης, αλλά και εφάπαξ. Στο πόρισμα όμως, είναι πιθανό να προτείνονται και λύσεις για τη δημιουργία δύο ή τριών τέτοιων ταμείων, κάτι που θα σημαίνει ότι εκτός συγχωνεύσεων θα παραμείνουν, σε πρώτη φάση, ο ΟΓΑ και το ταμείο των αυτοαπασχολούμενων. Η ενοποίηση θα είναι διοικητική και λογιστική και θα στηρίζεται στη βάση των ενιαίων κανόνων για εισφορές, αλλά και για παροχές.
Ειδικά για τις συντάξεις που πρόκειται να εκδοθούν στο εξής, το πόρισμα αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στη δημιουργία ενός νέου συστήματος απονομής τους, που θα βασίζεται στα «ατομικά μερίδια» ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα, θα σταματήσει να είναι αναδιανεμητικό και θα μετατραπεί σε πιο κεφαλαιοποιητικό. Άρα στο εξής, οι συνταξιούχοι που θα προκύπτουν από τις επόμενες γενιές, θα λαμβάνουν σύνταξη, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει στον ασφαλιστικό τους φορέα. Είναι προφανές ότι με τα επίπεδα ανεργίας που υπάρχουν πια στη χώρα (25% περίπου), όλο και περισσότεροι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα έχουν καταβάλλει σημαντικά μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, σε σύγκριση με τους σημερινούς. Συνεπώς και οι συντάξεις που θα λαμβάνουν θα είναι αντίστοιχα, χαμηλότερες. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση της βασικής σύνταης, για να μπορούν να καλύπτονται και περιπτώσεις μελλοντικών συνταξιούχων, που έχουν καταβάλλει ελάχιστες εισφορές, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου (πχ εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οικοδόμοι).
Σχετικά άρθρα