Σταθάκης: Τα τρία “συν” της ανακεφαλαιοποίησης - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους διαφέρει από τις προηγούμενες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σταθάκης: Τα τρία “συν” της ανακεφαλαιοποίησης - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους διαφέρει από τις προηγούμενες

19:27 | 31/10/15

Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης ως τα Χριστούγεννα. Στο 1,3% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 

Τους τρεις λόγους για τους οποίους η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαφορετική έναντι των κύκλων ανακεφαλαιοποίησης που είχαν υλοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρουσίασε από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η υφιστάμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες για τους εξής λόγους:

- Με τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων, καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

- Διασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μέσω της ταυτόχρονης προστασίας των συμφερόντων του δημοσίου και της μη αποτροπής στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό προκύπτει από τη λειτουργία των μετοχών του δημοσίου και δη τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή όλων των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου σε κοινές μετοχές.

- Η αυστηροποίηση των όρων για τις διοικήσεις των τραπεζών, με στόχο την τόνωση της διαφάνειας."Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρίς αλλαγή διοικήσεων είναι μια ελληνική πρωτοτυπία", κατήγγειλε ο κ. Σταθάκης, στηλιτεύοντας τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων."Ο τρόπος δεν είναι άριστος, αλλά έπρεπε να γίνει", εξήγησε, αναφερόμενος στο σήμερα. "Στόχος μας είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να θωρακιστεί η ασφάλεια του συστήματος", διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης ο υπουργός ανέλυσε τους τρεις βασικούς άξονες πολιτικής που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα:
- Αξιολόγηση.
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
- Πλήρης υλοποίηση μέτρων με στόχο την ισχυρή μεταστροφή της οικονομίας το 2016.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της βουλής, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε, επίσης, επιτυχημένη την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διαχείρισης των επιπτώσεων των capital controls. "Tα capital controls δεν ήταν επιλογή μας, αλλά αναλάβαμε σειρά δράσεων για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Η προσπάθειά μας ήταν επιτυχής", τόνισε ο υπουργός.Τέλος επανέλαβε τη βεβαιότητα πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων, τοποθετώντας την στο 1,3%  για το 2015.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών