13:35 | 7/10/15
Μετά την προεργασία του Σταθάκη τη σκυτάλη παίρνει ο Τσακαλώτος - Κρίσιμη συνάντηση εντός του σαββατοκύριακου στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας - Οι δεσμεύσεις της Αθήνας για τήρηση του μνημονίου και οι επικείμενες "νουθεσίες" του Ταμείου
Στη μακρινή Λίμα του Περού θα "ταξιδέψει" το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, λίγες μόλις μέρες μετά την προσπάθεια "διεθνοποίησής" του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω των επαφών που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη το προηγούμενο διάστημα.
Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας και ήδη οι διαβουλεύσεις - αν και παρασκηνιακές - είναι πυρετώδεις.
Λίγες μέρες μετά την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί στο Περού τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα το διάστημα 9-12 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Περού ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά κρίσιμων επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι.
Μεταξύ αυτών, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συνάντηση και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καθώς και με τον παλιό γνώριμο στην Ελλάδα - και νυν διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου - Π. Τόμσεν.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν η επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, οι λίστες με τα προαπαιτούμενα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ αναμένεται να μεταφέρει στον Ευ. Τσακαλώτο τα μηνύματα που μετέφερε προ ημερών και στον Γ. Σταθάκη για την ανάγκη αυστηρής τήρησης του προγράμματος, με άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων και σχεδιασμό της επόμενης {μεταρρυθμιστικής} ημέρας της Ελλάδας.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει στον Ευ. Τσακαλώτο πως καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη, η αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετείται χρονικά η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών.
Από την πλευρά του ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες, από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί και γρήγορα και επιτυχώς.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δεσμευτεί ενώπιον της επικεφαλής του ΔΝΤ πως η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αρχής γενομένης από τις δύο αρχικές λίστες των προαπαιτούμενων.
Η προεργασία του Σταθάκη
Πραγματοποιώντας την περασμένη Τρίτη ταξίδι αστραπή στην Ουάσιγκτον - από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο μπαράζ επαφών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - ο Γ. Σταθάκης είχε κρίσιμη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, παρουσία και του Π. Τόμσεν.
Αν και το παρασκήνιο γύρω από αυτή τη μυστηριώδη και έκτακτη συνάντηση φούντωσε για τα καλά, πηγές του Ταμείου έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως επρόκειτο ουσιαστικά για μια συνάντηση... γνωριμίας που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ταμείου, η Κρ. Λαγκάρντ γνωστοποίησε στον Γ. Σταθάκη την πρόθεση του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο της χώρας.
Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρέχει στήριξη στην Αθήνα στην κατεύθυνση υλοποίησης της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ορίζει η νέα χρηματοδοτική συμφωνία της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Σταθάκης ενημέρωσε τη γενική διευθύντρια για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, μετά και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ επαναδιατύπωσε τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή του προγράμματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με την Κρ. Λαγκάρντ εξετάστηκε επίσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο ιδιότυπος ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας
Το ΔΝΤ ναι μεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης του νέου ελληνικού προγράμματος, ωστόσο επισήμως δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συμβάλλει οικονομικά στο πρόγραμμα, καθώς θέτει δύο βασικά προαπαιτούμενα.
Από τη μια πλευρά ζητά από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ από την άλλη πλευρά αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απρόσκοπτα και άμεσα σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων.
Παρά το γεγονός πως οι δανειστές έχουν αποκλείσει από το τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο κουρέματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, παρασκηνιακώς φέρεται πως το ΔΝΤ επιμένει να μην θεωρηθεί εφικτή την ουσιαστική ελάφρυνσή του, μόνο μέσω της παράτασης της αποπληρωμής του και της μείωσης των επιτοκίων.
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 312 δισ. ευρώ και η παράταση έως 50 χρόνια για την αποπληρωμή του, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 1%, ίσως δεν κρίνονται επαρκείς λύσεις, ώστε να πειστεί ο πιο απαιτητικός δανειστής της Ελλάδας πως το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο...
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του World Economic Οutlook που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη βουλή, αφού πρόκειται για τις εκτιμήσεις που ενσωματώνει το τρίτο μνημόνιο της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιμέρους προβλέψεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στη νέα έκθεσή τους για την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη - σε επίπεδο τριμήνου - στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και μάλιστα με ρυθμό 3%.
\
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ωστόσο το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση - σοκ 5,4%.
Χωρίς να παρουσιάζει τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2017, το ΔΝΤ τοποθετεί στο 2,4% την ανάπτυξη της Ελλάδας το... 2020!
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει το Ταμείο και για την πορεία της ανεργίας, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα κλείσει στα επίπεδα του 26,8% για το 2015, για να αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 27,1% το 2016.
Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2015 δέσμια του αποπληθωρισμού (-0,4%), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό (0,0%) το 2016.
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με το Ταμείο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, τον οποίο κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τους φόβους για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη νέα έκθεση του Ταμείου, το outlook για την Ελλάδα εμφανίζεται πιο "δύσκολο" έναντι άλλων χωρών, μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί εκ νέου πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αντίδραση των αγορών στη μακρά περιόδο αβεβαιότητας που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤελληνικό χρέοςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΚριστίν ΛαγκάρντΟικονομίαΠερούΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα