Σχέδιο τετραετίας και νέες συμμαχίες ψάχνει η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σχέδιο τετραετίας και νέες συμμαχίες ψάχνει η κυβέρνηση

10:59 | 6/10/15
sxedio-tetraetias-kai-nees-symmaxies-psaxnei-h-kyvernhsh
Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και του προεδρείου της Βουλής πέρασαν χθες το βράδυ από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ένα νομοσχέδιο «σκούπα» αναμένεται να έχει έτοιμο η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με τα προαπαιτούμενα που έχουν βάλει οι δανειστές και επικυρώθηκαν από το χθεσινό Eurogroup.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν οποιαδήποτε περίπτωση καθυστέρησης ή κωλύματος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να «ξεκλειδώσει» η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στις 6 το απόγευμα από το Μυτιλήνη και σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όσα ζήτησαν οι δανειστές στο Eurogroup να ετοιμάσουν τη λίστα των προαπαιτουμένων που θα μπουν στο πρώτο «πακέτο» που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε αυτό το «σετ», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, θα περιλαμβάνονται τα πιο «εύκολα» μέτρα, που παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις:

- Η αύξηση του επιτοκίου στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
- Υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των ταμείων των επικουρικών συντάξεων
- Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
- Περικοπή 50% στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης
- Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις που σήμερα είναι στα 1.500 ευρώ

Στη συνέχεια, έως το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να συμφωνηθεί η δεύτερη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερωτηματικό από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι το θέμα της αναστολής του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο, ακόμα ούτε από το υπουργείο Οικονομικών που θα βρεθούν τα ισοδύναμα.

Αποτελεί, πάντως βούληση της κυβέρνησης να έρθει σε συνεννόηση με τα τεχνικά κλιμάκια τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την αντικατάσταση του μέτρου, καθώς είναι μια πρόσφατη προεκλογική δέσμευση, ενώ και οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν έντονες. «Δεν θα αποδώσει. Θα οδηγηθούν οι γονείς στα μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 θέλοντας να τονίσει την ανάγκη ολικής κατάργησης του μέτρου.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν πως στην οδό Νίκης έχουν ήδη καταλήξει σε μια σειρά από ισοδύναμα που στοχεύουν σε τομείς της οικονομίας που δεν έχουν επηρεαστεί από την φορολογική «λαίλαπα» των τελευταίων ετών.

Με απώτερο στόχο την έξοδο στις αγορές μέσα στο 2016 κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου και πάνω σε αυτή τη βάση στήνεται και στο Υπουργείο Οικονομικών όλος ο προγραμματισμός για την εφαρμογή της συμφωνίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την αναδιάρθρωση του χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων, όπου εστίασε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τις προτεραιότητές τους ανά χαρτοφυλάκιο αναμένεται να θέσουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ψάχνουν συμμάχους στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη με το όνομα του Βασίλη Λεβέντη στην κορυφή της λίστας του, αλλά και την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», που ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, είναι προφανές πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάντα το μυαλό τους στραμμένο προς τις συμμαχίες που μπορούν να διαμορφωθούν μέσα στη Βουλή.
Ο Νίκος Νικολόπουλος πιέζει και «απειλεί» με το «καλημέρα» να μειώσει την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές, την ώρα που οι εφαρμοστικοί νόμοι που καλείται να περάσει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι.

Ο ορίζοντας τετραετίας που έβαλε για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί ένα πιο "γενναίο" άνοιγμα προς τον χώρο του κέντρου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν πως μέσα στη Βουλή υπάρχουν δυνάμεις ή ακόμα και μεμονωμένα πρόσωπα, που στην πορεία του χρόνου θα κληθούν να πάρουν θέση σε σχέση με την ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας και την κινητικότητα που υπάρχει γενικότερα στην Ευρώπη, «προκειμένου αυτή να πάψει να είναι ουρά της δεξιάς», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών