15:17 | 24/10/15
Ενημέρωση των Παρεμβάσεων για τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας
Ξεπερνούν τις 4.000 οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο κατ’ απαίτηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τα οποία απεικονίζουν τις τραγικές ελλείψεις των σχολείων. Σημειωτέον ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα κενά καλλιτεχνικών σχολείων και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής. Η εικόνα των κενών μέχρι 19/10, σύμφωνα με ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Β/θμιας ήταν η εξής:
- 1480 γενικής παιδείας πλήρους
- 365 γενικής παιδείας μειωμένου
- 741 ειδικά σχολεία τμήματα ένταξης
- 234 ειδικά σχολεία τμήματα ένταξης μειωμένου
- 753 παράλληλη στήριξη
- 651 πλήρους μουσικά σχολεία
- 155 μειωμένου μουσικά
- 200 ωρομίσθιοι μουσικά
Οι Παρεμβάσεις αναφέρουν ότι με απλούς υπολογισμούς και με δεδομένο ότι οι εξασφαλισμένες πιστώσεις που είχαν απομείνει μέχρι εκείνη την ημερομηνία για τη Β/θμια ήταν 1.500, καταλαβαίνει κανείς ότι τα κενά που δε θα καλυφθούν θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτά που ισχυρίζεται το υπουργείο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση των παρεμβάσεων:
Χιλιάδες τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χιλιάδες οι διδακτικές ώρες που συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά, χιλιάδες τα σχολεία που υπολειτουργούν και το υπουργείο μιλά για διαχείριση της κατάστασης με στόχο την επάρκεια σε εκπαιδευτικούς και όχι την πληρότητα. Το τι εννοεί το βλέπουμε ήδη να διαδραματίζεται στα σχολεία. Αύξηση μαθητών στην τάξη, συγχωνεύσεις τμημάτων προσανατολισμού, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις καθηγητών, συρρίκνωση των διδακτικών ωρών που προβλέπονται από τα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να μπαίνει από λίγο σε όλα τα τμήματα.
Τα οξυμένα αυτά προβλήματα τέθηκαν στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό, καθώς και ζητήματα που αφορούν στους μόνιμους διορισμούς, στην ειδική αγωγή, στο οικονομικό – ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, στην κατάργηση του πλαισίου της προηγούμενης αξιολόγησης, στη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, στην ετήσια επιμόρφωση, στα εργασιακά (επαναφορά ωραρίου, πλήρη δικαιώματα αναπληρωτών, όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις), στα υπομνήματα για την ΤΕΕ, στην κατάργηση της μαθητείας, στη λειτουργία των ΣΕΚ. Τονίσαμε ότι όλες οι δομές της εκπαίδευσης πρέπει να ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και ότι δε δεχόμαστε τα παραδοτέα του μνημονίου για μαθητεία, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εξορθολογισμό ωραρίου κλπ.
Ο υπουργός παιδείας προσπάθησε στη συζήτηση – όπως και στο διάλογο στον οποίο έχει επιδοθεί μέσω ΜΜΕ- να εμφανίσει εντελώς διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα. Μιλά για συνολικά 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος, αμφισβητώντας την ύπαρξη των 25.000 κενών και θεωρώντας ότι για τα υπόλοιπα κενά που δεν καλύπτονται η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τις 19/10 είχαν γίνει 14.000 προσλήψεις (σε Α/θμια και Β/θμια), οι υπόλοιπες 5.500 πιστώσεις δεν είναι σίγουρο πότε θα εκταμιευτούν, γιατί μέσω αυτών θα καλυφθούν και έκτακτες ανάγκες προσωπικού στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν 3.287 προσλήψεις αναπληρωτών γενικής παιδείας, 650 ειδικής αγωγής μέχρι 19/10 και προστέθηκαν άλλες 303 ειδικής αγωγής στις 20/10. Πέρα από τη δέσμευση να προσληφθούν στις 23/10, άλλοι 250 εξατομικευμένη και 350-400 παράλληλη στήριξη εξειδικευμένο προσωπικό, τίποτε άλλο δεν έχει προβλεφθεί. Ο υπουργός αρνήθηκε να προχωρήσει σε διορισμούς μόνιμων όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους και δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του λιγότερο από 2.000 εκπαιδευτικά κενά συνολικά δε θα καλυφθούν λόγω έλλειψης πιστώσεων, πράγμα διαχειρίσιμο (!;)
Στα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο κατ’ απαίτηση του Δ.Σ., απεικονίζουν τις τραγικές ελλείψεις των σχολείων. Σημειωτέον ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα κενά καλλιτεχνικών σχολείων και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής. Η εικόνα των κενών μέχρι 19/10 ήταν η εξής:
Με απλούς υπολογισμούς και με δεδομένο ότι οι εξασφαλισμένες πιστώσεις που είχαν απομείνει μέχρι εκείνη την ημερομηνία για τη Β/θμια ήταν 1.500, καταλαβαίνει κανείς ότι τα κενά που δε θα καλυφθούν θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτά που ισχυρίζεται το υπουργείο.
Στην ίδια κατεύθυνση προσπάθησε να αποδομήσει ότι είναι αυξητικό το ποσοστό με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη, έδωσε εντολή για τμήματα στην ΤΕΕ με επτά τουλάχιστον μαθητές και άνοιξε τη συζήτηση για σχολεία αντιοικονομικά, με ελάχιστους μαθητές που πρέπει να συγχωνευτούν ή να κλείσουν.
Για τα ζητήματα οικονομικά – ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά αφού δήλωσε ότι δεν είναι δική του υπόθεση, πρότεινε ταυτόχρονα εναλλακτικές ιδέες εφαρμογής των μνημονιακών απαιτούμενων, όπως αντί να είμαστε μέχρι τα 67 μέσα στην τάξη , από τα 62 και μετά να πηγαίνουμε σε διοικητικές θέσεις!
Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις του:
Για το ωράριο: Δεν θα αυξηθεί φέτος, όμως δεν υπόσχεται για το τι θα γίνει αργότερα (θυμίζουμε ότι ο εξορθολογισμός του ωραρίου κλπ προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο το αργότερο μέχρι το 2018).
Για την αξιολόγηση: Έχει παγώσει η παλιά, αλλά θα υπάρξει καινούρια που η μορφή της θα είναι σαν αυτή της αξιολόγησης – αποτίμησης που προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο Μπαλτά και συναρτάται με την αξιολόγηση του προγράμματος ΟΟΣΑ από ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων.
Για την ΤΕΕ: Εμφάνισε την ανάγκη της ύπαρξης της μαθητείας σαν όρο των ΕΣΠΑ και των μνημονίων και δεν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτό, γιατί θα κοπεί η χρηματοδότηση.
Για να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των μνημονίων, θα προχωρήσουν σε συνολική αναδιάρθρωση Α.Π., βιβλίων, μείωσης ειδικοτήτων κλπ και γι αυτό ζήτησε να υπάρξει Εθνικός Διάλογος.
Το υπουργείο παιδείας χρησιμοποιεί το πρόσχημα του διαλόγου για να εξασφαλίσει αναμονή, να κερδίσει πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση και την ανοχή των εκπαιδευτικών στο μνημονιακό Αρμαγεδδώνα, που έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ οφείλει, αντί να συμμετάσχει σε αυτό το «θέατρο διαλόγου» παρέχοντας στην κυβέρνηση το αναζητούμενο άλλοθι συνδιαχείρισης των μνημονιακών παραδοτέων, να ασχοληθεί με την οργάνωση του κλάδου και τον αγώνα για την ανατροπή τους!
Αθήνα, 22 Οκτώβρη 2015»
Σχετικά άρθρα