11:14 | 4/11/15
Συγκλόνισε το πανελλήνιο ο άστεγος που βρέθηκε νεκρός στο μηχανοστάσιο του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Περί τους εκατό είναι οι άστεγοι πολίτες που έχει καταγράψει ο Δήμος, από τους οποίους οι μισοί περιμένουν -ακόμα- την οριστική ένταξη στο πρόγραμμα «Στέγαση Επανένταξη». Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο…
Ο Δήμος ενημερώθηκε μόλις χθες για το θλιβερό περιστατικό με θύμα της κρίσης τον 45χρονο. Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του κοινωνικού οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης, ο δημοτικός φορέας φιλοξενεί κατά περιόδους 20-25 άτομα σε συνεργαζόμενο ξενοδοχείο και τα ενισχύει μέχρι να καταφέρουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μέσω κάποιων επιδομάτων που δικαιούνται ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκοντας μια δουλειά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Πάτρα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Στέγαση Επανένταξη» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το έχει ως κύριο στόχο την πλήρη επανένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Το πρόγραμμα έχει κύριο στόχο την μετάβαση των ωφελούμενων από τις δομές επείγουσας στέγασης και τους κοινωνικούς ξενώνες σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις. Οι διαδικασίες ένταξης έχουν ξεκινήσει από το 2014, αλλά η υλοποίηση του προγράμματος εκκρεμεί. Ο Δήμος περιμένει την ένταξη περίπου 40 ατόμων, όμως οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τον κοινωνικό οργανισμό ξεπερνούν τον διπλάσιο αριθμό.
Είναι όμως διαπιστωμένο ότι οι άστεγοι (καταγεγραμμένοι και μη καταγεγραμμένοι) είναι περισσότεροι από τις θέσεις που θα καλύψει το πρόγραμμα. Η πολιτική του Δήμου κινείται σε δύο κατευθύνσεις για τους αστέγους: Πρώτον, στην περαιτέρω οργάνωση της ομάδας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και δεύτερον στη διαμόρφωση ενός δημοτικού χώρου για να δέχεται αστέγους που χρειάζονται φιλοξενία.
Οι έχοντες τα περισσότερα κριτήρια θα βρουν θαλπωρή.
ΑΛΥΤΟ
Παραμένει, όμως, άλυτο το πρόβλημα για εκείνους που δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η έλλειψη χρημάτων -αλλά και προσωπικού- αποτελεί εμπόδιο για τους τοπικούς φορείς να ενισχύσουν περαιτέρω τις δομές που απευθύνονται στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ύφεση και εξαθλιώνονται από τη φτώχια.
Πολύ ιδιαίτερο ζήτημα, που χρήζει διαχείρισης από τις κεντρικές υπηρεσίες πρόνοιας, είναι η παροχή φροντίδας και φιλοξενίας σε ψυχικά ασθενείς και άτομα εξαρτημένα από ουσίες ή αλκοόλ. Ο Θ. Τουλγαρίδης επισημαίνει ότι αρκετά άτομα που ανήκουν σ' αυτές τις κατηγορίες απευθύνονται στον Δήμο και υποβάλλουν αίτηση αλλά οι υπηρεσίες του αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν, κυρίως γιατί χρειάζονται ειδική φροντίδα και είναι δύσκολη η συνύπαρξή τους με άλλους αστέγους στον ίδιο χώρο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Σχετικές ετικέτες:άστεγοιΑχαΐαΕλλάδαΠάτραΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων