Καταλύτης για τη διάσπαση της ΝΔ η περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Καταλύτης για τη διάσπαση της ΝΔ η περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ

10:36 | 25/11/15
kataluths-gia-th-diaspash-ths-nd-h-periptwsh-kyvernhtikhs-synergasias-me-to-syriza

Τι λένε τα πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών - Ποιες είναι οι θέσεις των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ για τις προσκλήσεις συναίνεσης προς την αντιπολίτευση που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

«Ανυπέρβλητο εμπόδιο» για τη διασφάλιση της ενότητας της ΝΔ χαρακτηρίζεται η πιθανότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Στον απόηχο των ζυμώσεων που προκύπτουν από τις κυοφορούμενες προσκλήσεις του μεγάρου Μαξίμου για «εθνικό διάλογο» και «συναίνεση» προς την αντιπολίτευση, γαλάζιοι βουλευτές στις συζητήσεις που κάνουν σε διάφορα πηγαδάκια των τελευταίων ημερών προεξοφλούν τη διάσπαση της ΝΔ σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί μπροστά σε ένα τέτοιο πολιτικό δίλημμα.

Οι συζητήσεις αυτές επαναφέρουν με τον τρόπο αυτό και το μόνο ουσιαστικά σημείο αντιπαράθεσης που υπάρχει σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ και έχει εκφραστεί το τελευταίο δίμηνο. Άλλωστε το άνοιγμα της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ προήλθε από την αμφισβήτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη το βράδυ των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, αρχικά από το Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που αφορούσε στην κριτική που άσκησαν στον κ. Μεϊμαράκη για την προεκλογική τακτική της ΝΔ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρήθηκε υπερβολικά συναινετική από τα συγκεκριμένα στελέχη.

Το θέμα αυτό έχει επανέλθει το τελευταίο διήμερο καθώς με φόντο τις αλληλοκατηγορίες για το φιάσκο της Κυριακής είναι εμφανείς –τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- οι δύο γραμμές στο θέμα των σχέσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν από τη μεριά το Βαγγέλη Μεϊμαράκη και από την άλλη μεριά τους Άδωνι Γεωργιάδη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα ζήτησε χτες από την κοινοβουλευτική ομάδα να πάρει απόφαση ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης και συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τερματιστούν συζητήσεις και ψίθυροι του παρασκηνίου. Η πρότασή του να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και δέχτηκε κριτική από τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και άλλους βουλευτές όπως ο Κώστας Τζαβάρας και ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρώντας πως δεν είναι θέμα του παρόντος και μάλιστα θέμα για το οποίο μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα να πάρει απόφαση τόσο δεσμευτική σε τόσο ρευστές συνθήκες για τη χώρα.

Αλλά και οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας φρόντισαν να δώσουν το δικό τους αρνητικό στίγμα στο ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στην παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι «σε μια πολύ τεταμένη στιγμή στην περιοχή μας, η χώρα δοκιμάζεται. Ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε με αφορμή τον προϋπολογισμό ότι «η ΝΔ δεν είναι, ούτε θα γίνει το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας πρέπει να φύγει άμεσα και βέβαια δεν πρόκειται να φύγει από μόνος του. Γι’ αυτό και πρέπει η ΝΔ ενωμένη να γυρίσει σελίδα».

Χωρίς να κινείται σε γραμμή συναίνεσης με την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναπτύσσει μια διαφορετική ρητορική. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα επέλεξε να πει το βράδυ της Δευτέρας (Star) όταν υπονόησε υπό τη μορφή ερωτήματος ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αρνηθεί τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα σε θέματα όπως η άρνηση κοινών περιπολιών στο Αιγαίο ή η δημιουργία hot spots στην Τουρκία και σε άλλα εθνικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εθνικά θέματα και το ασφαλιστικό έθεσε ως βάση για συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας την προηγούμενη Παρασκευή.

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα ανοίγοντας μέτωπο με τη γραμμή των άλλων τριών συνυποψήφιων του και ταυτόχρονα προσπαθώντας να τους πιέσει πολιτικά δήλωσε με νόημα: «δεν μπορούμε να παρασυρόμαστε συνεχώς από ακρότητες και λαϊκισμούς. Στηρίζαμε τις σωστές πρωτοβουλίες της άλλης κυβέρνησης πάντα. Ο κ. Γεωργιάδης δεν ήταν υπουργός στον κ. Παπαδήμο; Εγώ ήμουν; Ο κ. Βορίδης δεν ήταν υπουργός στον κ. Παπαδήμο; Εγώ ήμουν;».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών