Oι φορολογικές εκκρεμότητες του Αλεξιάδη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Oι φορολογικές εκκρεμότητες του Αλεξιάδη

11:04 | 3/11/15

Τα (φορολογικά) σχέδια του οικονομικού επιτελείου για να αποκλειστούν τυχόν αστοχίες στον προϋπολογισμό. Όλοι οι νέοι φόροι, οι... παλιοί λογαριασμοί και τα ανοιχτά μέτωπα. Πλήρης φορολογικός χάρτης

Σε εισπράξεις άνω των 13 δισ. ευρώ προσβλέπει ως τα τέλη του 2015 από το πρώτο κύμα φόρων που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αστοχιών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα ωστόσο και με ρυθμούς σχεδόν φρενήρεις, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και τη νέα καταιγίδα φόρων που έρχεται για χιλιάδες φορολογουμένους, ενώ ταυτόχρονα δίνει μάχη να κλείσει σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η νέα καταιγίδα φόρων αναμένεται να περιλαμβάνει:

- Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να αρχίσει η πληρωμή τους από τους ιδιοκτήτες οχημάτων και να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους ως τα τέλη του έτους.

Με τις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, επιχειρεί τη διόρθωση των «αδικιών» που έχουν εντοπιστεί κατά τον υπολογισμό των τελών.

Κατά τις πληροφορίες, το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων της τελευταίας πενταετίας και οχήματα που έχουν μεγάλη εμπορική αξία αλλά και αυξημένες εκπομπές ρύπων.

Το βέβαιο είναι πως με τα νέα τέλη θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε όσους διαθέτουν αυτοκίνητο μεγάλης αξίας, αλλά όχι και πολύ μεγάλη μείωση στα τέλη που πληρώνουν όσοι έχουν φθηνό ή παλιό αυτοκίνητο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η κατάργηση των εξαιρέσεων σε πετρελαιοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα, κατά 20% θα αυξηθούν τα τέλη στα καινούργια Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, ενώ οριακές θα είναι οι μειώσεις, ίσως και κάτω από 5% κατά μέσο όρο στα μικρά παλαιά Ι.Χ.

- Κατάρτιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

Στη νέα φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

- Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 20%.

- Αυξήσεις του φόρου εισοδήματος από ενοίκια.

- Θέσπιση αφορολόγητου.

Πρόκειται για τον επόμενο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου, καθώς όπως προανήγγειλε ο ο Τρύφων Αλεξιάδης, το αφορολόγητο θα αναγνωρίζεται μόνο για συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ωστόσο σε πρώτο στάδιο θα υπάρξουν εξαιρέσεις, βάσει ηλικίας και ειδικών περιοχών αρχικά.

Πέραν του νέου κύματος φόρων, το οικονομικό οικονομικό επιτελείο πρέπει να τρέξει, ώστε να κλείσει τις εξής φορολογικές εκκρεμότητες:

- ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο Γόρδιος Δεσμός του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν λέει να λυθεί. 

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται όχι σε ένα, αλλά σε έναν συνδυασμό πολλών ισοδύναμων μέτρων, ικανών να καταστήσουν δυνατή τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς αθροιστικά είναι σε θέση να αποδώσουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απαιτείται.

- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη διαμόρφωση του νέου φόρου για τα ακίνητα που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με τους δανειστές και η οποία προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου που προβλέπει την εφαρμογή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας, στον οποίον θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ακόμη και όσα κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας έχουν στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς επίσης και όλα τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις στο εσωτερικό.

Πρόκειται επί της ουσίας για σχέδιο που προβλέπει τη φορολόγηση της αξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων και των αποταμιευμένων κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με εξαίρεση μόνο τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Οι αξίες των ακινήτων, των επιχειρήσεων, των αυτοκινήτων, των δικύκλων, των λοιπών κινητών περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών, των ομολόγων και των λοιπών επενδύσεων που έχει κάθε Έλληνας φορολογούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πλην των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, θα υπόκεινται στο νέο φόρο περιουσίας, όπως επίσης και τα χρήματα που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα στα σπίτια.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών