Πώς η απλή αναλογική μπορεί να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας για ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Λεβέντη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώς η απλή αναλογική μπορεί να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας για ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Λεβέντη

19:25 | 28/11/15
pws-h-aplh-analogikh-mporei-na-anoiksei-thn-porta-synergasias-gia-pasok-potami-leventh
Πληροφορίες ότι στο κείμενο που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρχει αναφορά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο

Το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον επανέρχεται στο τραπέζι, ως η οδός που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει την πόρτα της συναίνεσης ή ακόμη και της κυβερνητικής συνεργασίας

Το ενδεχόμενο αυτό εφέρετο να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ως ένα “όπλο” για την περίπτωση που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε προβλήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της.

Πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι στο κείμενο που πρότεινε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπάρχει αναφορά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο.

Είχε προηγηθεί η διαρροή περί πρότασης Τσίπρα για δύο διακομματικές επιτροπές εκ των οποίων η μία φορά στη στη συνταγματική αναθεώρηση (η δεύτερη αφορά φυσικά στο ασφαλιστικό) και η πληροφορία πως ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή αυτή, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016.

Όπως έγραφε το News247 το ιδανικό για το Μαξίμου θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου να περάσει στο Σύνταγμα, δηλαδή να συζητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης ένα σταθερό και πάγιο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερης λογικής.

Όμως είναι δυνατή  η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με ισχύ από τις επόμενες εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων (ακομη και η Χρυσή Αυγή) θα ψήφιζαν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και άρα είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν πάνω από 200 ψήφοι.

Η στροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα όμως θα ενίσχυε τις διασπαστικές τάσεις στη ΝΔ, για αυτό και κύκλοι της ΝΔ έλεγαν πως ο εκλογικός νόμος δεν ήταν στην ημερησία διάταξη και πως η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα για να σκεπάσει τον ορυμαγδό στο ασφαλιστικό


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών