10:41 | 6/11/15
Το παρασκήνιο και οι σκέψεις που επικράτησαν στην σύσκεψη των κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ που έγινε στη Βουλή με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ανοιχτή ακρόαση από τη Λαμία. Τι λένε οι βουλευτές της ΝΔ για την επαναφορά στη ρητορική της, της θεωρίας των δύο άκρων
Την Τετάρτη το βράδυ στο εντευκτήριο και το καφενείο της βουλής, όταν στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών σχολιαζόταν το γεγονός ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άνοιγαν μέτωπο κατά της ΝΔ μέσα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, ορισμένα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ ερμήνευαν τη στάση των Χρυσαυγιτών ως ένδειξη πολιτικής πίεσης που δεχόταν από τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και, μάλλον δύσκολα μπορούσε κανείς να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε την Πέμπτη το απόγευμα, εκτός βουλής και θα μεταφερόταν στη συνέχεια εντός της αίθουσας της ολομέλειας. Στη ΝΔ και ειδικότερα στα ηγετικά της κλιμάκια είχαν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της αξιοποίησης των δηλώσεων Φίλη για να καταθέσουν πρόταση μομφής. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα με τη δήλωση Μεϊμαράκη από τη Λαμία είχε ήδη ετοιμαστεί στην Αθήνα και το κείμενο της πρότασης μομφής μαζί με τις υπογραφές της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Το θέμα τυχόν κωλυμάτων λόγω του κανονισμού της βουλής και του συντάγματος το είχαν ξεπεράσει οι εξελίξεις και η συζήτηση γινόταν αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο ως προς τους αντιπολιτευτικούς στόχους της ΝΔ. Τελικά σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προεδρεύει σε ανοιχτή ακρόαση από την περιοδεία του στην Λαμία και με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μάκη Βορίδη, του Γιάννη Πλακιωτάκη, του Σταύρου Καλαφάτη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Κώστα Τασούλα, της Σοφίας Βούλτεψη και του Δημήτρη Σταμάτη επικράτησαν διαφορετικές σκέψεις και κατέληξαν στο να συντηρήσουν το θέμα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο επίπεδο της κατάθεσης επίκαιρης επερώτησης. Άποψη επί του θέματος κατέθεσαν και οι δύο ακόμα υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις που εκφράστηκαν αρχικά ήταν μοιρασμένες ως προς το αν ήταν η κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο θέμα αυτό της γενοκτονίας των Ποντίων για να χάσει για το επόμενο 6μηνο η ΝΔ το όπλο της πρότασης μομφής. Σύμφωνα με συμμετέχοντα στη σύσκεψη η επιλογή της μομφής κατά του υπουργού Παιδείας θα έδειχνε «έλλειψη πολιτικής ατζέντας καθώς το κύριο πολιτικό πρόβλημα είναι η πορεία της χώρας και της οικονομίας».
Επιπλέον, χωρίς να λέγεται ρητά, πάρθηκε υπόψη και το ότι η κατάθεση πρότασης μομφής θα μπορούσε να διακόψει τη συνεδρίαση της βουλής και να αποτρέψει την ψήφιση των προαπαιτούμενων με αποτέλεσμα η ΝΔ να χρεωνόταν τις εκκρεμότητες που θα είχε η κυβέρνηση το τριήμερο ως το Eurogroup της Δευτέρας.
Σε ότι αφορά το θέμα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την υπερψήφιση της μομφής κατά του Νίκου Φίλη και από τη Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται –σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες- να απασχόλησε ιδιαίτερα τα στελέχη της ΝΔ καθώς όπως λένε «έτσι και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την περίπτωση ήταν αντιμέτωπος με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων» και κατά συνέπεια δεν υπήρχε φόβος να βρεθεί η ΝΔ εκτεθειμένη στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτική συμπόρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν φαίνεται να διαθέτουν απάντηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί και με τι «πολιτικές υποχρεώσεις» θα φορτωνόταν η ΝΔ αν προέκυπτε θέμα απώλειας της δεδηλωμένης επί της ουσίας για την κυβέρνηση από μια πιθανή άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στον κ. Φίλη.
Πάντως αυτό που μένει από την χθεσινή μέρα είναι το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η ΝΔ επανέφερε τη ρητορική της θεωρίας των δύο άκρων κατηγορώντας το Νίκο Φίλη ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης των Χρυσαυγιτών στον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ακόμα και στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που επί εποχής Αντώνη Σαμαρά είχε κρατήσει αποστάσεις από τη γραμμή αυτή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζε μετά την επίθεση στο βουλευτή της ΝΔ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κόκκινη και τη μαύρη βία».
Είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι παρά τη διαφοροποίηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που απέφυγε στην αποκλειστική του δήλωση στο News 247 να κατονομάσει ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης τον κ. Φίλη, κάνει λόγο για «στοιχεία της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς» επικαλούμενος την εμπλοκή στα επεισόδια ανθρώπων από το μπλοκ του ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη.
Πάντως δεν έλειψαν και οι -μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού- βουλευτές της ΝΔ που θεωρούσαν «τουλάχιστον υπερβολική» τη στοχοποίηση του Νίκου Φίλη ως υπαίτιου των τραμπουκισμών των Χρυσαυγιτών κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σχετικές ετικέτες:Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςκυβέρνησηΝΔΝίκος ΦίληςΠολιτική
Σχετικά άρθρα