Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση, η αντιπολίτευση αρνείται | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση, η αντιπολίτευση αρνείται

14:25 | 28/11/15
suskepsh-politikwn-arxhgwn-o-tsipras-zhta-synainesh-h-antipoliteysh-arneitai
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε κλίμα που απέχει από τη συναίνεση που αναζητά η κυβέρνηση. Η ατζέντα της συνάντησης. Με ποιες θέσεις προσήλθαν τα κόμματα. Ο "άσος στο μανίκι" του Τσίπρα για το Ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με θέματα το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στη σύσκεψη μετέχουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Δεν προσήλθε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και δεν εκλήθη ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μιλώντας σε ιταλικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι "δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα".

Αφού ξεκίνησε η σύσκεψη, σημειώθηκε έξω από την αίθουσα, επεισόδιο της Όλγας Γεροβασίλη με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Τα κόμματα προσέρχονται με αιχμές για τη στόχευση του πρωθυπουργού, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν συναίνεση στο Ασφαλιστικό και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να το συζητήσουν στη σύσκεψη των αρχηγών.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη στο Facebook, λίγο πριν πάει στο Προεδρικό.

"Mην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε. Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε». Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!"

Τις τελευταίες ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται η εικόνα πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο «μανίκι του και έναν ακόμα άσσο», προκειμένου να «εμπλέξει» ενεργά τα άλλα κόμματα στο θέμα του ασφαλιστικού.

Η δημιουργία δυο διακομματικών επιτροπών φαίνεται πως είναι μια ιδέα που συζητήθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η μια θα αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το όνομα του καθηγητή Εργατολόγου Σάββα Ρομπόλη να ακούγεται ως επικρατέστερο προκειμένου να τεθεί επικεφαλής και η δεύτερη θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την συνταγματική αναθεώρηση.

Από τη στιγμή που θα προχωρήσει η ιδέα της διακομματικής επιτροπής για το ασφαλιστικό σε αυτή θα τεθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν από την επιτροπή των Σοφών προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο πόρισμα.

Η ατζέντα της συνάντησης

Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν την ατζέντα της Σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών.

Ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών