00:10 | 11/11/15
Ως δίχτυ ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές για την προστασία της Α' κατοικίας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια
Έως 180.000 ευρώ καθορίζεται η αντικειμενική αξία για την προστασία της α' κατοικίας. Έως 30.000 ευρώ αντιστοιχεί το εισόδημα 4μελούς οικογένειας για να προστατεύεται η α' κατοικία. Η προσκόμιση ψευδών οικονομικών στοιχείων θα οδηγεί σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Το περιουσιολόγιο που φτιάχνει η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τους μη έχοντες. Οι τράπεζες θα εξαντλούν όλα τα περιθώρια πριν βγάλουν σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο που είναι α' κατοικία. Καμία προστασία για τα νέα στεγαστικά δάνεια.
Ποιά είναι τα στοιχεία που εξασφαλίζουν στον υπόχρεο την προστασία της πρώτης κατοικίας
Προσκόμιση αληθινών οικονομικών στοιχείων, συνεργάσιμος δανειολήπτης με τις τράπεζες, χαμηλή ακίνητη περιουσία και μικρό ποσό καταθέσεων, αποτελεί το “κοκτέιλ” που εξασφαλίζει στον υπόχρεο με “κόκκινο” στεγαστικό δάνειο την προστασία της πρώτης κατοικίας του από τον πλειστηριασμό για μία 3ετία. Και μάλιστα, ανεξάρτητα εάν ο δανειολήπτης έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη (πτωχευτικό δίκαιο).
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας επί μία τριετία από τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, κοινή θέση της ευρωπαϊκής πλευράς και της ελληνικής είναι ότι στους “μπαταχτσήδες”, η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα είναι αμείλικτοι και τα σπίτια αυτών, θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οριζόντια κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα προβλέπουν ότι οι κατοικίες που είναι στο “κόκκινο” και έχουν αντικειμενική αξία έως και 180.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τα 30.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Για το φυσικό πρόσωπο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα 20.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 30%, πάνω από τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.
Κλιμακωτό το ύψος της αξίας των αντικειμενικών αξιών
Σημειώνεται ότι το ύψος της αξίας των αντικειμενικών αξιών θα είναι επίσης κλιμακωτό και θα κυμαίνεται μεταξύ 150.000 ευρώ και 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
Με τα όρια που τίθενται υπολογίζεται ότι θα προστατευτεί επί μία 3ετία το 50% των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων που αφορά στην πρώτη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι τράπεζες θα διεκδικούν μία ελάχιστη δόση, έστω και 50-100 ευρώ προκειμένου να μην προβαίνουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και τούτο διότι όπως οι ίδιοι οι τραπεζίτες λένε, οι πλειστηριασμοί αυξάνουν τις ζημίες τους, ενώ πλήττουν και την αγορά ακινήτων.
Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι εφόσον μέσα στην 3ετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται το νόμο παρέχοντας στην τράπεζα ψευδή στοιχεία, το σπίτι του θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό. Ενδέχεται δε, να μπουν και άλλες κυρώσεις.
Μάλιστα, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι το 20% των νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στον πτωχευτικό δίκαιο για προστασία, είναι κακοπληρωτές και λειτουργούν σε βάρος τους συστήματος και των υπόλοιπων δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία που θα δίνονται από εδώ και στο εξής δε θα έχουν καμία προστασία. Επιπλέον, εξετάζεται και η στρέβλωση που υπάρχει στον ελληνικό νόμο, κατά τον οποίο ο δανειολήπτης παραμένει υπόχρεος για τη διαφορά (εφόσον υπάρξει) που προκύπτει από το τίμημα που λαμβάνει η τράπεζα από τον πλειστηριασμό, με το υπόλοιπο του δανείου πριν τον πλειστηριασμό. Στόχος είναι η εναρμόνιση του δικαίου με τις άλλες χώρες, στις οποίες οι τράπεζες επίσης παίρνουν ως εγγύηση το ακίνητο για το οποίο δανείζουν και εφόσον παραστεί η ανάγκη να το βγάλουν σε πλειστηριασμό, ο δανειολήπτης δεν είναι πια υπόχρεος.
Σχέδια για σύσταση νέου περιουσιολογίου
Σημειώνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση για τη σύσταση ενός φορέα (περιουσιολόγιο) που θα συγκεντρώνει όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε δανειολήπτη και έτσι θα αξιολογεί τις πραγματικές δυνατότητές του για την εξυπηρέτηση του “κόκκινου” δανείου του.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο νέος φορέας θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του επόμενου έτους και θα είναι σε θέση να εκτιμά τη φερεγγυότητα, τη συνεργασία και την αυθεντικότητα των στοιχείων που έχει υποβάλει στην τράπεζα. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης αποκρύψει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του, τότε η τράπεζα θα κινεί εναντίον του τις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.
Στο μεταξύ τράπεζες και δανειολήπτες θα πρέπει να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος προβλέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους.
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΚόκκινα δάνειακυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑτράπεζες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων