Άκαρπη η συνάντηση Δρίτσα-ΟΜΥΛΕ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άκαρπη η συνάντηση Δρίτσα-ΟΜΥΛΕ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

18:00 | 17/12/15
akarph-h-synanthsh-dritsa-omyle-gia-thn-idiwtikopoihsh-toy-olp

Εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ - Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, ενόψει και της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές στο ΤΕΠΕ τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Θ. Δρίτσα, με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (0ΜΥΛΕ), της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων του Οργανισμού.

"Ήταν μία χρήσιμη συνάντηση. Από τη μεριά μου εκ μέρους του υπουργείου και της κυβέρνησης εξέθεσα και έδωσα εν εκτάσει τα δεδομένα που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει τη διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και για το επόμενο διάστημα μετά από αυτή" τόνισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους εργαζόμενους του λιμανιού για το θέμα υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος, αλλά και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νομοθέτηση και συγκρότηση της δημόσιας αρχής λιμένος, της διαδικασίας ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι αυτή τη στιγμή ενόψει του διαγωνισμού δεν πρέπει να πούμε τίποτα άλλο.
"Φεύγουμε περισσότερο ανήσυχοι, η μόνη λύση για εμάς είναι να εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να σταματήσει η πώληση των λιμανιών και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι επικαλείται μια μνημονιακή υποχρέωση στην οποία η ίδια την επεδίωξε και αυτό είναι αδιέξοδο για την πολιτική στα λιμάνια.»

"Μπαίνουμε σε ένα σκληρό χειμώνα με τα γεγονότα και τα χρονοδιαγράμματα που μας προσδιόρισε ο υπουργός και πιστεύω είναι αναγκαίο και αυτό θα κάνουμε, τα λιμάνια να είναι εστίες πολέμου και αγώνων όλο αυτό το χρονικό διάστημα" υποστήριξε.

Σε αυτό το σημείο είπε, ότι οι εργαζόμενοι ενώ έθεσαν το θέμα των εργασιακών σχέσεων που έχουν κατοχυρωθεί μέσα από νόμους συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κανονισμούς, δεν πήραν καμία πειστική απάντηση.

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε επίσης, ότι τέθηκαν επίσης δύο δέσμες θεμάτων, χωρίς να υπάρξει και γι' αυτά δέσμευση.

«Το πρώτο είναι ότι ο διαγωνισμός αυτός που έχει ξεκινήσει από το 2014 για τον ΟΛΠ και ΟΛΘ θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί νομικά και πολιτικά είναι έκθετος και να γίνει μια ουσιαστικά συζήτηση πάνω στα θέματα δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, εργασιακές σχέσεις επενδύσεις και αρμονικές σχέσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι έθεσαν ένα επιπλέον θέμα για να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία κατάθεση προσφορών στις 21 Δεκεμβρίου, διότι υπάρχουν μία σειρά από σημαντικά θέματα τα οποία δεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά ουσίας καθώς δεν έχει δοθεί έως τώρα καμία σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ και ο Οργανισμός δεν το έχει καν συζητήσει .»

Σε αυτό το σημείο κατήγγειλε ότι "το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται την ευθύνη με επιστολή που έχει στείλει προς τον ΟΛΠ", ενώ αναφορικά για το θέμα της αποτιμήσεων που έχουν γίνει για το λιμάνι, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι αλλά και ο ΟΛΠ δεν τις γνωρίζουν.

Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει το θέμα της εμπλοκής της cosco στις φοροαπαλλαγές και το ΣΤΕ, αλλά και της δημιουργίας δημόσιας αρχής λιμένος το οποίο όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι αυτή θα έρθει μετά την κατάθεση των προσφορών.

«Αυτά είναι πράγματα ανερμάτιστα και εγκυμονούν κινδύνους και επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο εμείς λέμε ότι πρόκειται για ενός οικονομικού και πολιτικού ξεπουλήματος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αντιδρώντας στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών για Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ., αποφάσισαν για τη Δευτέρα 21/12/2015, 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ αναφέρει ότι «Ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή της πολιτικής πώλησης των Λιμανιών».


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών