10:39 | 10/12/15
Την Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το που έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις με τους δανειστές με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά
Έχοντας στο μυαλό της και την λύση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για τα ζητήματα στα οποία δεν θα βρεθεί κοινός τόπος, οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τις επαφές τους με τους δανειστές.
Είναι γεγονός πως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα κόκκινα δάνεια είναι αυτή τη στιγμή τα μεγάλα ερωτηματικά του δεύτερου πακέτου των προαπαιτουμένων. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς του για την πορεία των διαβουλεύσεων και έχει δώσει σαφείς εντολές να μην υπάρξουν υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.
Για τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει καταθέσει πρόταση που περιλαμβάνει την αγορά από τη ΔΕΗ του 100% του ΑΔΜΗΕ, με στόχο το 49% να πουληθεί ή να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Η πλευρά των δανειστών εξακολουθεί να ζητά το management να περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ο μεγάλος αγώνας που δίνεται είναι να μην περάσουν στα χέρια των distress funds.
Στο τραπέζι θα πέσει σήμερα και το θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά και πρέπει να βρεθούν οι όροι με τους οποίους θα μεταβιβαστεί περιουσία αξιοποίησης 50 δισ. ευρώ.
Τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι περιορισμένα, όμως υπάρχει αισιοδοξία από κυβερνητικά στελέχη πως το πολυνομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα με τα προαπαιτούμενα σήμερα στη μάχη των διαπραγματεύσεων μπαίνει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Με τις εξελίξεις με το κουαρτέτο να τρέχουν και να πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου από χθες έριξε τους τόνους για το θέμα του ΔΝΤ με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί αργότερα και ότι το Ταμείο θα έχει τον τελικό λόγο για το αν επιθυμεί ή όχι τη συμμετοχή του. Το γεγονός ότι δεν έχει ρόλο χρηματοδοτικό, αλλά τεχνικό είναι κάτι που ευνοεί την ελληνική πλευρά στη βούληση που υπάρχει για μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα από τον Μάρτιο και μετά.
Η στάση "άμυνας" που κρατά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου προέκυψε και μετά την παρέμβαση που υπήρξε τόσο από το Βερολίνο, αλλά και από τον Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό που καίει την ελληνική πλευρά είναι η διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, γνωρίζοντας καλά τα μεγάλα εμπόδια που θα βάλει το ΔΝΤ από τη νέα χρονιά. Επί του παρόντος κρίθηκε, όμως πως δεν πρέπει να ανοιχτούν νέα μέτωπα.
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο το πρωί κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΜέγαρο ΜαξίμουΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα