22:30 | 11/12/15
Τι συμφωνήθηκε για τα ΠΕΠ
Συνάντηση με περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες είχε χθες στο γραφείο της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου με αντικείμενο την οριστικοποίηση του σχεδίου δράσης για τις κοινωνικές δομές προώθησης της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων (Θεματικός Στόχος 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων -ΠΕΠ).
Η συνάντηση έγινε παρουσία και του υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και συμφωνήθηκε:
1. Ο προγραμματισμός για την ενεργοποίηση των δράσεων του ΕΚΤ στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των ΠΕΠ που αφορούν κοινωνικές δομές θα γίνει αρχικά για 3 χρόνια, με εξαίρεση τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που θα χρηματοδοτηθούν για έναν χρόνο, μέχρι την ενσωμάτωσή τους στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
2. Ο Θεματικός Στόχος 9 των ΠΕΠ θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους που θα εξασφαλιστούν από τη ρήτρα αναθεώρησης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.
3. Η εξειδίκευση των δράσεων μπορεί να διαφοροποιείται ανά Περιφέρεια ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται στην κάθε Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης που έχουν επεξεργαστεί και υποβάλει οι Περιφέρειες στην ΕΕ, αυτό ωστόσο δεν θα ανατρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε από το υπουργείο και που προβλέπει ομοιογενή ανάπτυξη των δράσεων σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα τηρηθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δομών.
Το υπουργείο Εργασίας είχε αποστείλει στις 13 Περιφέρειες πρόταση, με πρόβλεψη σε αριθμό δομών ανά Περιφέρεια, άτομα που θα απασχολούνται και πόρους που θα απαιτηθούν, ώστε να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 (ΘΣ9) των ΠΕΠ, ενώ διασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών με εθνικούς πόρους μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Από τις δομές αυτές κάποιες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, (όπως η Βοήθεια στο σπίτι, Δομές σίτισης και παροχής βασικών αγαθών κλπ), ενώ κάποιες άλλες αποτελούν νέα πρόταση, όπως το Κέντρο Κοινότητας, που θα προσφέρει βοήθεια στους πολίτες για προώθηση στην απασχόληση και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΘεανώ Φωτίουκοινωνικές δομές
Σχετικά άρθρα