Κοινή ευρωπαϊκή αποστολή η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κοινή ευρωπαϊκή αποστολή η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

10:54 | 12/12/15
Ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, σημειώνει ότι για να διασφαλιστεί η Σένγκεν, πρέπει να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ενωμένης Ευρώπης, και δηλώνει: “Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα”

Μήνυμα για την αναγκαιότητα βελτίωσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνει με δηλώσεις του στο News247 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μίχαελ Ροτ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε στις ερωτήσεις του News247 στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Αθήνα με αφορμή εκδήλωση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του think tank Das progressive Zentrum (“Το προοδευτικό κέντρο”), στον απόηχο των απειλών περί αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν και του δημοσιεύματος της Welt, που είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

“Για εμάς η Σένγκεν ανήκει στα μεγάλα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής διαδικασίας και δεν θέλουμε ούτε επιτρέπεται να θέσουμε τη Σένγκεν υπό αμφισβήτηση”, τόνισε ο κ.Ροτ, προσθέτοντας με νόημα:

“Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τη Σένγκεν. Αλλά για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τη Σένγκεν, πρέπει να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτό όμως δεν είναι αποστολή των κρατών, αλλά μία κοινή ευρωπαϊκή αποστολή και για αυτό θα έπρεπε επίσης η Ελλάδα, η οποία σε ότι αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, να μπορεί διαρκώς να υπολογίζει στην υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.”

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ροτ στο News247 κινούνται στη γραμμή που έχει υιοθετήσει και ο (επίσης Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης) πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πως η φύλαξη των κοινών συνόρων της ΕΕ είναι κοινή αποστολή όλων των μελών της και πως οι αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν μπορούν να ανήκουν μόνο σε ένα κράτος μέλος, καθώς επηρεάζουν όλη την κοινότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την ίδια στιγμή, το Κολέγιο των Επιτρόπων εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής- ακτοφυλακής με τη συμμετοχή και των 28 κρατών μελών, η οποία θα μπορεί να δρα στη θέση της Frontex, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων που θα προβλέπει ενίσχυση της Frontex και δράση της ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.
Μηνύματα για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αξιολόγησης

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με συνέντευξη της στο News247 είχε συνδέσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα με αφορμή τη Σενγκεν, με σχέδια αποσταθεροποίησης της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ.Ροτ είπε:

“Κανείς δε θέλει την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς το αντίθετο. Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ώστε η χώρα αυτή να μεταρρυθμιστεί και να ανανεωθεί.”

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα συνέκρινε την Ελλάδα με ένα ακυβέρνητο καράβι και εάν θα μπορούσε η πρώτη αξιολόγηση να μετατεθεί για τις αρχές καλοκαιριού του 2016, όπως είχε γράψει η Welt, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:

“Πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει να κάνει με πολλά μεγάλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Πέραν της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, έχουμε μία γιγάντια πρόκληση λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων οι οποίοι έρχονται στην ΕΕ μέσω Ελλάδας”, προσθέτοντας:

“Έχω όμως πάντα την ελπίδα και επίσης την προσδοκία ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί από την ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια, όπως μέχρι τώρα. Παραμένω λοιπόν σε αυτό αισιόδοξος”.

Πηγή : News247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών