Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό - Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό - Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

11:28 | 17/12/15
oi-vrykselles-piezoyn-thn-ellada-gia-to-prosfygiko-ti-tha-zhthsei-o-alekshs-tsipras

Κρίσιμο «κρας τεστ» σήμερα και αύριο για την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται στη Σύνοδο Κορυφής να «στριμώξουν» την Ελλάδα

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα η «διπλή» Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στις 11 το πρωί 8 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) θα συζητήσουν με την Τουρκία όλα τα φλέγοντα ζητήματα του προσφυγικού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κάνει μια προεργασία, αλλά και να πάρει μια «γεύση» για τις προθέσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει το μεσημέρι.

Τόσο στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρωθυπουργό όσο και στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, θα έχει στις «αποσκευές» του 5 βασικά ζητήματα.

- Να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης

Αυτό που θα τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πως από τους 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από 100 (οι τρεις αυτή την εβδομάδα). Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς, καθώς οι θέσεις που έχουν ανοίξει από τις 8 χώρες – μέλη είναι λιγότερες από όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.

- Να υπάρχει συνεισφορά της ΕΕ για την επανεισδοχή προς τρίτες χώρες

Αυτό αποτελεί για την κυβέρνηση ένα βασικό ζήτημα, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός μεταναστών που δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

- Να υπάρχει έλεγχος της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει πως υποχρέωση της Τουρκίας είναι να μειωθούν οι ροές και παράλληλα να γίνει η απαραίτητη εκταμίευση των χρημάτων προς τη γειτονική χώρα

- Στήριξη των θαλασσίων συνόρων με τη συγκατάθεση του κράτους - μέλους

Αφορά την πρόταση για συνοριοφύλακες – ακτοφύλακες στα θαλάσσια σύνορα, με την κυβέρνηση να μην εμφανίζεται αρνητική, όμως αυτό που θα επισημανθεί είναι πως οι όποιες ενέργειες πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής ακτοφυλακής. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και άλλες χώρες για τα δικά τους σύνορα, όπως η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

  - Όχι σε αναφορά περί κοινών επιχειρήσεων με άλλες χώρες

Για συντονισμό των ενεργειών κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση και αυτός είναι ο όρος που γίνεται αποδεκτός όσον αφορά τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης προσφύγων.

Νέο πρόβλημα οι αφίξεις Μαροκινών

Η ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου για το «ποιος φταίει» για την διόγκωση του προσφυγικού ζητήματος προοικονομεί ένα «καυτό» διήμερο για τον Αλέξη Τσίπρα. Από την καγκελαρία κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στη δημιουργία των hotspots, ενώ η Αθήνα απαντά πως οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δεν έχουν συνδράμει στην διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ενόχληση από την ελληνική πλευρά υπάρχει και με την Τουρκία, καθώς μπορεί να έχει μειωθεί ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, όμως έχουν διπλασιαστεί οι Μαροκινοί που πατούν τις ελληνικές ακτές κάθε ημέρα.

Το παράδοξο αυτό θέμα, καθώς το Μαρόκο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ισπανία, αναμένεται να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αχμέτ Νταβουτογλου, αφού σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι ομάδες των Μαροκινών παρουσιάζουν έντονα παραβατική συμπεριφορά τα τελευταία 24ωρα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα οι συγκεκριμένοι μετανάστες να χρειαστεί να μεταφερθούν σε ειδικά στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.
Απάντηση στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Για άλλη μια φορά οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν πως «αν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά μας σύνορα, δεν μπορούμε να καθόμαστε απαθείς και να μην κάνουμε κάτι» προβλημάτισαν το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές αυτό που τόνιζαν είναι πως «οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές μεριμνούν την αποτελεσματικότητα για τη φύλαξη των συνόρων και την ταυτοποίηση των προσφύγων». Αυτό που συμπλήρωναν είναι, πως όσοι υπονοούν ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν φυλάσσονται καταλλήλως «ας δηλώσουν ακριβώς τι άλλο πρέπει να γίνει».

Το προσφυγικό ζήτημα σε αριθμούς

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ελληνικές αρχές προκειμένου οι εργασίες κατασκευής των hotspots να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Στην Μυτιλήνη το κέντρο είναι σχεδόν έτοιμο με τις εργασίες αναβάθμισής του να ολοκληρώνονται άμεσα, ενώ στη Χίο το εργοστάσιο που θα εγκατασταθούν θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, όπως και στη Λέρο.

Στη Σάμο αναζητείται ακόμα το κατάλληλο μέρος, ενώ οι αντιδράσεις των κατοίκων της Κω έχουν πάει πίσω όλες τις διαδικασίες.

Μεγάλες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά τους ανιχνευτές δακτυλικών αποτυπωμάτων για την ταυτοποίηση – καταγραφή των προσφύγων (eurodac  system). 47 μηχανήματα διαθέτουν οι ελληνικές αρχές με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ζητήσει 100 μηχανήματα από το τέλος Σεπτέμβρη και το αίτημα να έχει αποσταλεί εκ νέου και στις 10 Δεκέμβρη.

Φαίνεται πως η λύση θα δοθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα προσφέρουν στην Ελλάδα, έως το τέλος του άλλου μήνα, περίπου 30 μηχανήματα.

Όσον αφορά τις 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που είναι υποχρεωμένη να έχει έτοιμες η χώρα μας οι 30.000, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι 7.500 θα είναι θέσεις hot spots και 20.000 θα αφορούν ενοίκια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία ή voucher.

4.500 θέσεις είναι ήδη διαθέσιμες σε Ελαιώνα και Ελληνικό.
Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χώρος που θα κατασκευαστούν τα camps, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί 6 εκατομμύρια ευρώ και η εγκατάσταση των προσφύγων έχει προβλεφθεί να γίνεται σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην υπάρχει «γκετοποίηση» των περιοχών.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών