Σε τροχιά σύγκρουσης η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε τροχιά σύγκρουσης η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

09:24 | 31/12/15
se-troxia-sugkroyshs-h-kyvernhsh-gia-to-asfalistiko
Την Δευτέρα η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στους θεσμούς μετά το πράσινο φως που έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, επιχειρεί να κερδίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα γνωρίζοντας καλά, πως οι «τρικλοποδιές» που θα βάλει το ΔΝΤ θα είναι πολλές και οι συζητήσεις ενδεχομένως να πάρουν πολύ χρόνο.

Στις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το «μπρα ντε φερ» με το κουαρτέτο με βασικό ζητούμενο τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά και τη διασφάλιση των επικουρικών.

Ακόμα και αν το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στον Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε προστασία των επικουρικών συντάξεων κάτω από τα 170 ευρώ, η εντολή του πρωθυπουργού ήταν να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση τους με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να μένει πιστή στις αρχικές κόκκινες γραμμές της.

Σε αυτό το πλαίσιο το παιχνίδι στα χέρια του αναμένεται να πάρει, πέρα από τον Γιώργο Κατρούγκαλο - που θα βρεθεί σε Βερολίνο και Παρίσι με ομολόγους του - και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι πως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων είναι σε θέση να καλύψει το κενό των 600 εκατ. ευρώ που απομένει.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Με την χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά στον ΣΚΑΪ, πως οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές, έγινε σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου πως η διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού και στο εσωτερικό του κόμματος δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί στις συναντήσεις που είχε με τους βουλευτές του να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της Κ.Ο και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί το κυβερνητικό στρατόπεδο προκειμένου να αποφευχθούν τα "απρόοπτα".

Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίες πηγές του υπουργείου Εργασίας εξηγούσαν στο NEWS 247 ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να μην έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να συζητηθεί και να τοποθετηθούν και οι φορείς στις αρμόδιες επιτροπές.

Για αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται η ψήφισή του να πραγματοποιηθεί ακόμα και στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η βούληση  που υπάρχει είναι να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να μην υπάρχει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει όλες τις πολιτικές εξελίξεις και αναμένεται στο τραπέζι να μπει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών