15:54 | 25/1/16
Η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση της Σλοβενίας
Η Ελλάδα απάντησε στις ευρωπαϊκές πιέσεις για πιο σφικτή ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ, περιγράφοντας τα πιο πρόσφατα σχέδια για την αναχαίτιση της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη ως επικίνδυνο πείραμα που θα μπορούσε να «τραυματίσει» τη χώρα.
Οι προτάσεις για αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα –που αρχικά σκιαγραφήθηκαν σε επιστολή που έστειλε ο Μίρο Τσεράρ, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα- έχουν κερδίσει ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα, όπως γράφουν οι Financial Times.
Το σχέδιο προσπαθεί να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Την πρόταση της Ουγγαρίας έκανε αποδεκτή η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μίρο Τσεράρ. «Καλωσορίζω την πρότασή σας, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες - μέλη θα παράσχουν βοήθεια στην πΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω της αποστολής αστυνομικών και αξιωματούχων καθώς και εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του. Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη.
Όπως γράφει η εφημερίδα ο Γιάννης Μουζάλας, ο Έλληνας υπουργός για τη Μετανάστευση, ανέφερε πως η απομόνωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δε θα εμπόδιζε τους αιτούντες ασύλου να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν είχε ερωτηθεί για το σχέδιο προκαταβολικά.
Αντίθετα, ο κ. Μουζάλας έκανε έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Τουρκία προκειμένου να μειώσει τους αριθμούς προσφύγων που διασχίζουν τη θάλασσα του Αιγαίου προς την Ελλάδα.
«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσουμε (τους αιτούντες ασύλου) και δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ πέρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή κατά την οποία μια χώρα θα έκλεινε τα σύνορά της με την Ελλάδα», τόνισε την Κυριακή το βράδυ. «Δεν έχουμε το χρόνο να πειραματιζόμαστε με πράγματα που μόνο θα επιδεινώσουν το τραύμα».
«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί καταστρώνουν σχέδια με χώρες όπως η ΠΓΔΜ, οι οποίες δεν είναι κράτη μέλη, και μετά αφήνουν εκείνες που είναι μέλη εκτός αυτού του διαλόγου - αυτός δεν είναι τρόπος για να φτάσει κανείς σε λύση», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.
Μεγάλες πιέσεις δέχεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες, καθώς το σχέδιο της Κομισιόν για ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, απέτυχε παταγωδώς.
Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση και σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου η Αθήνα έχει περιθώριο έξι εβδομάδες να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλιώς δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός Σένγκεν για δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη κατάσταση.
Ειδικότερα διορία στην Ελλάδα να μειώσεις τις ροές έδωσαν Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, αλλιώς απειλούν να βάλουν τη χώρα σε καραντίνα και ουσιαστικά να τη μετατρέψουν σε ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων.
Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ δεν αναμένεται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά θα διαφανεί εάν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, όπως ζητούν η καγκελάριος Μέρκελ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα die Welt πέντε χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία, σχεδιάζουν την παράταση των ελέγχων στα σύνορά τους μέχρι τέλος του 2017, κάτι για το οποίο χρειάζεται προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει ήδη ταχθεί δημοσίως υπέρ αυτού του μέτρου, το οποίο θεωρεί «δοκιμασμένο και απαραίτητο εργαλείο» που θα επιτρέψει την συντεταγμένη είσοδο προσφύγων στη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου του. Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο θα έθετε εν αμφιβόλω το καθεστώς Σένγκεν με τεράστιους κινδύνους για την οικονομία και την ευρωζώνη.
Ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η πρόταση της Κομισιόν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες της Frontex για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνε σαφές ότι εν ανάγκη θα επιβάλει με το ζόρι μεθοριακούς φύλακες από άλλες χώρες - μέλη, έτσι ώστε να γίνει η Frontex μια πραγματική υπηρεσία επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.
Στο σημερινό άτυπο συμβούλιο θα καταγραφεί η ανυπομονησία ορισμένων κρατών - μελών να υπάρξουν αποτελέσματα. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρι την άνοιξη για να βρούμε λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Μίρο Τσεράρ, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, όπως γράφει η Deutsche Welle. Η δυσαρέσκεια ως προς την αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε προτάσεις ενίσχυσης χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε να δοθούν χρήματα, τεχνολογικό υλικό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ για τη διαφύλαξη των συνόρων της. «Έτσι δεν θα ήταν αναγκαίο να κλείσουν τα σύνορα στο χώρο Σένγκεν ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία» είπε.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚομισιόνμετανάστεςΠΓΔΜπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων