23:50 | 13/1/16
Διοργανώνει συλλαλητήρια την επόμενη βδομάδα και καλεί τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία
Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το ΠΑΜΕ σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με στόχο να ανοίξει η συζήτηση παντού ώστε να αποτραπεί «το νέο έγκλημα για την κοινωνική ασφάλιση», όπως χαρακτηρίστηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.
Την επόμενη βδομάδα, με σύνθημα «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο - Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», το ΠΑΜΕ διοργανώνει παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ στις 15/1 στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα προτείνουν πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων με αφετηρία το τέλος Γενάρη.
Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις συντάξεις, «ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», καθώς όπως αναφέρει, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, διαλύει και μειώνει το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο.
Η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με τον ΠΑΜΕ, στο όνομα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας δήθεν των νέων εργαζομένων, σαρώνει το τελικό ποσό των σύνταξης, κύριας και επικουρικής, που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από στοχευόμενα παραδείγματα που δημιουργούν εικονική πραγματικότητα. Η ποσοτικοποίηση του ασφαλιστικού, δηλαδή οι περικοπές εκφρασμένες σε χρήμα δείχνουν αν κάτι είναι προς το συμφέρον ή όχι του εργαζομένου λαού. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μόλις ένα μήνα πριν, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος, μόνο για το 2016, φορτώνει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές συντάξεων, "εξοικονομήσεις" και αυξήσεις εισφορών».
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την αγωνιστική απάντηση για να μην περάσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, και να μην πληρώσουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες της κρίσης, τη λεηλασία των ταμείων που δεν έγινε με δική τους ευθύνη.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, με έξι διαφορετικούς νόμους, οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες έως και 40%, ανάλογα με το ύψος τους. Το 2013 σε σχέση με το 2009 οι συνταξιούχοι των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας πήραν 5 δισεκατομμύρια, 67 εκατομμύρια λιγότερα από το 2009, ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Οι συνεχόμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι έπληξαν παράλληλα την Υγεία, τα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν επιπλέον δυο μειώσεις δίκες της με τους νόμους των προηγούμενων μηνών που πέρασαν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πχ οι καλοκαιρινές μειώσεις των συντάξεων με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας στο 6%.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι σε αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2016 οι μειώσεις υπολογίζονται από 5% ως 30%, ενώ περίπου 900.000 συνταξιούχοι την επομένη δεκαετία θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους μεσοσταθμικά περίπου στο 15%.
Από το ΠΑΜΕ γίνεται λόγος για σφαγή στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στις αναπηρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και ζητάει να μειωθούν δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας (60 ετών για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 55-50 για τα ΒΑΕ), να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα.
Όπως αναφέρεται από το ΠΑΜΕ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν ακουμπά μόνο τους εργαζόμενους, χτυπά αρκετές ομάδες, όπως βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς...
«Η κυβέρνηση μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση συνεχώς, καταφεύγει στην αύξηση των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες», σημειώνει το ΠΑΜΕ, ενώ κάνει λόγο για τεράστιες και εξωπραγματικές εισφορές ασφάλισης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. «Το νομοσχέδιο για την ασφάλιση αγκαλιά με τη φορολογία εισοδήματος, εξαναγκάζει χιλιάδες αυταπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο βιβλίων, της ανεργία», σημειώνει.
Για τους αγρότες αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, εξηγεί, από το 2ο εξάμηνο του 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικόΕλλάδαΠΑΜΕσυλλαλητήριοΣυλλαλητήριο ΠΑΜΕ
Σχετικά άρθρα