Συναγερμός για την επιθετική γρίπη που σαρώνει την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συναγερμός για την επιθετική γρίπη που σαρώνει την Ελλάδα

12:06 | 14/1/16
sinagermos-gia-tin-epithetiki-gripi-pou-saroni-tin-ellada

Εμφανίστηκε ο Η1Ν1 σε νεότερους ανθρώπους

Επιθετική εμφανίζεται φέτος η εποχική γρίπη, καθώς υπάρχουν ήδη τρεις νεκροί και 31 κρούσματα, που έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται, όλα, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ επανεμφανίστηκε ο H1N1.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη, ιδίως εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι

Σε περίοδο επιτήρησης για τη εποχική γρίπη, η οποία ευθύνεται μέχρι στιγμής για τρεις θανάτους και 31 νοσηλείες ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 - 12 - 2015, στις 09 - 01 - 2016 και στις 11 - 01 - 2016. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών που κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα και για άλλους δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγιας Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού Η1Ν1. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

«Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόδρας. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι «μεταλλαγμένος», εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Το στέλεχος της εποχικής γρίπης Η3Ν2 που είχε εμφανιστεί από πέρυσι και για το οποίο δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη, καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτει και το στέλεχος Η1Ν1». Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσοι έχουν εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τους ανθρώπους που έχασαν μέχρι σήμερα τη ζωή τους από γρίπη στην Ελλάδα κανείς δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ από τους 31 που νοσηλεύτηκαν συνολικά σε ΜΕΘ μόνο δύο είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Όπως αναφέρεται άλλωστε και στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή και μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 14 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Κατά το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος – πρόκειται για μια 36χρονη με βαρύ χρόνιο νόσημα και η οποία ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες ένας ακόμη ασθενής με γρίπη κατέληξε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών