Το ασφαλιστικό η πρώτη δοκιμασία για τον Μητσοτάκη ως αρχηγό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το ασφαλιστικό η πρώτη δοκιμασία για τον Μητσοτάκη ως αρχηγό

11:30 | 11/1/16
to-asfalistiko-h-prwth-dokimasia-gia-ton-mhtsotakh-ws-arxhgo

Πιέσεις εντός και εκτός αναμένεται να δεχθεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κομβικό αυτό ζήτημα

Μετά τη μεγάλη ανατροπή και την καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλούς πονοκεφάλους να αντιμετωπίσει με πρώτο και κύριο τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό.

Για το θέμα αυτό, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να δεχθεί πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης και όταν έλθει η ώρα της καθοριστικής ψηφοφορίας.
Μαζί με τα συγχαρητήρια από το ευρωπαϊκά αδελφά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα αρχίσει να τίθεται στο νέο πρόεδρο της ΝΔ και το ερώτημα τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση: Θα δώσει συναίνεση, θα αποδεχθεί ορισμένα μέτρα ή θα πει “όχι σε όλα”;

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο κατανοούν σαφώς ότι η θέση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι εύκολη, καθώς ακόμη και να συμφωνούν στελέχη της με ορισμένες έστω πτυχές της κυβερνητικής πρότασης, θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ως επικίνδυνη για τον τόπο, ενώ οι βουλευτές καμία διάθεση δεν έχουν να ψηφίσουν περικοπές και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο News247 είχε δηλώσει ως προς τη στάση του στο ασφαλιστικό: “Διαφωνώ με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, έχω ξεκαθαρίσει, ότι στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρουμε στην κυβέρνηση.”

Συνέβη όμως την περασμένη εβδομάδα το εξής παράδοξο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος στήριζε τον κ.Μητσοτάκη να αποδέχεται κατά τη συνάντηση των εργοδοτικών ενώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την αύξηση των εισφορών (με την οποία ο πρόεδρος πλέον της ΝΔ έχει διαφωνήσει) και να δέχεται στη συνέχεια πυρά άλλων βουλευτών που είχαν υποστηρίξει τον κ.Μητσοτάκη (μεταξύ αυτών και του Άδωνι Γεωργιάδη) για την επιλογή αυτή.

Με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν ενθουσιάζονται και οι θεσμοί. Όμως το Μαξίμου έχει αναγάγει το συγκεκριμένο μέτρο σε βασικό στοιχείο όχι μόνο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας: Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών διασφαλίζει μη περικοπή των συντάξεων και κατηγορεί όποιον από την αντιπολίτευση διαφωνεί πως συντάσσεται με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη λογική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το επιχείρημα αυτό αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά του κ.Μητσοτάκη, με στόχο είτε να εκβιάσει στήριξη στο ασφαλιστικό, είτε να επιρρίψει στην αντιπολίτευση το ενδεχόμενο (πρόσθετων) μειώσεων λόγω τυχόν απόρριψης του συγκεκριμένου μέτρου από τους θεσμούς.

Από την πλευρά της ΝΔ υποστηρίζουν ήδη ότι η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό δε συνιστά επ ουδενί μεταρρύθμιση του συστήματος και δε λύνει τις βαθιές παθογένειες του. Όμως από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα ασκηθούν έντονες πιέσεις προς τη ΝΔ (όπως και προς το ΠΑΣΟΚ) το αμέσως επόμενο διάστημα, με το επιχείρημα ότι τουλάχιστον σε ζητήματα όπως η συγχώνευση των ταμείων η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών